Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Teroristé, omezení lidských práv a předčasné volby ve Velké Británii - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Jedním z velkých témat předčasných parlamentních voleb ve Velké Británii je bezpečnost. A není se co divit. Za poslední tři měsíce došlo ke třem teroristickým útokům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová přišla s nápadem uspořádat předčasné volby přibližně před měsícem a půl. S tím, že od nich očekává posílení pozice vlády, aby mohla lépe vyjednávat o podmínkách odchodu země z Evropské unie.

V době, kdy se pro nečekaný krok šéfka londýnské vlády rozhodla, vše vypadalo jako sázka na jistotu. Sociologické průzkumy britským konzervativcům dopřávaly jistotu přibližně dvacetiprocentního náskoku před opoziční Labour Party vedené Jeremym Corbynem. Od té doby se ale mnohé změnilo. Teď průzkumy mluví o přibližně vyrovnaných šancích.

Příčin je více. Theresa Mayová čelí kritice kvůli stavu zdravotnictví, rozhodnutí o takzvaném „tvrdém“ Brexitu a plánu zvýšit příspěvky seniorů na jejich sociální a zdravotní péči. Kritizovaná je také za skutečnost, že původně možnost předčasných voleb odmítala. Ve Velké Británii dokonce dobývá přední příčky hitparád píseň, která na výše zmíněné upozorňuje. Jmenuje se „Liar“ neboli „Lhářka“ (zde).

Nově se přidala také kritika související s teroristickými útoky. Ukázalo se totiž, že britské úřady měly informace o teroristickém útočníkovi z Manchesteru. A také o dvou ze tří pachatelů odporného vraždění, ke kterému došlo tento víkend. Blízcí, sousedé i mešita varovali před radikálními názory. Přesto úřady útoku nezabránily.

Britská premiérka, ztrácející na oblibě, se tedy rozhodla přijít s novou nabídkou. V jenom ze svých předvolebních projevů prohlásila, že je ochotná přistoupit k omezení lidských práv. Tedy i občanských. A dále zvýšit pravomoci bezpečnostních složek státu. V zájmu boje s terorem.

Takový postoj je možné označit za pokus manipulovat s veřejností z pozice technologie moci. Theresa Mayová je totiž kritizována za skutečnost, že jako ministryně vnitra předchozí vlády prosadila snížení počtu policistů o tisíce. Kontruje, že ale nesnížila počet protiteroristických jednotek. Je ale pravda, že pokud okolí teroristů jejich podezřelé aktivity hlásilo, nebylo potřeba dalších zvláštních pravomocí. Bylo potřeba více peněz na provoz a pracovníků, kteří na potenciálně nebezpečné jedince měli dohlédnout.

Úvaha za postupem Mayové je zřejmá. Osvědčila se už v minulosti. Lidé mají strach, což je přirozené. Politik, který manipuluje, jim ve chvíli, kdy jsou vyděšení až téměř na okraj svých rozumových schopností, nabídne malé světélko na konci tunelu. Už brzy se dozvíme, jestli na takový návrh voliči ve Velké Británii, baště parlamentní demokracie, uslyší.

Zda zapomenou, že na začátku byl s největší pravděpodobností nedostatek policistů, a ne nedostatek pravomocí. Pokud by Britové na tuto hru přistoupili, můžeme si být jisti, že se Theresu Mayovou budou snažit napodobit i politici na evropském kontinentu. Někteří z nich tak už činí. S vědomím, že v zájmu bezpečí jsou mnohdy lidé schopni zapomenout i na jiné palčivé problémy v oblasti školství, zdravotnictví, trhu práce nebo životní úrovně obecně.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám