Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Chovanec, Zeman a boj s dezinformacemi - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Ministr vnitra Milan Chovanec odešel z Pražského hradu s nepořízenou. Nepodařilo se mu prezidenta Miloše Zemana přesvědčit, že jím založené Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) není cenzorským úřadem vracejícím nás minimálně do doby předlistopadové. Jiný výsledek ani nemohl čekat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Ministr se za účelem obrany práva CTHH na existenci sám čacky objednal do jámy lvové. A prezident mu návštěvu náležitě osladil. Pracovníky Centra považuje Zeman za odborně nepřipravené a ideově zaujaté. Protože prý nemají rádi nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Oba politici se shodli jen na hlubokém moudru, že nikdo nemá patent na pravdu.

Je zajímavé, že Zeman použil právě argument Trump. Vždyť kolem CTHH se od počátku pohybují lidé, kteří často vystupují především proti údajné propagandě ruské provenience. Jako například nezisková organizace Evropské hodnoty. Navíc činnost, kterou zatím ministerští bojovníci s dezinformacemi veřejnosti předvedli, není v nepořádku. Upozornili na falešnou zprávu o ovlivnění českých prezidentských voleb Ruskem. A na pravou míru uvedli video, které z napadení kvůli drogám před policejním prezidiem udělalo pokus migrantů o znásilnění dívky.

I pokud Milanu Chovancovi vydrží jeho deklarovaný dobře míněný záměr využívat nový útvar k boji s dezinformacemi a ne politickými nepřáteli, nikde není psáno, že se tak bude chovat i budoucí šéf resortu.

Ministr Chovanec tedy dostal opakovaně vyčiněno za něco, co ještě neudělal. Doposud k žádnému cenzorskému zásahu skutečně nedošlo. A obzvláště po veřejném propírání všech aspektů CTHH si jak pan ministr, tak jeho pracovníci zcela jistě dají pozor, aby nedali záminku k nějakým podezřením. Problematický je princip, za který ministr vnitra sice vyčiněno nedostal, ale který je hlavní.

Původní záměr boje s dezinformacemi se může kdykoliv zvrhnout ve skutečně represivní a cenzorský úřad. A jak známo, úředníci i ozbrojené složky plní přání svých politických pánů. Takže i pokud Milanu Chovancovi vydrží jeho deklarovaný dobře míněný záměr využívat nový útvar k boji s dezinformacemi a ne politickými nepřáteli, nikde není psáno, že se tak bude chovat i budoucí šéf resortu. Šance dělá zloděje a i vytvoření seznamu nepohodlných se může hodit. Vzpomeňme na příklad současných čistek v Turecku.

Boj se lživými informacemi mohou hravě zvládnout klasická média. A také webové stránky a občanské organizace. Této činnosti se věnují i nyní.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám je prostě v současné podobě prapodivný nápad. Boj se lživými informacemi mohou hravě zvládnout klasická média. A také webové stránky a občanské organizace. Této činnosti se věnují i nyní. Ve veřejném prostoru také platí, že má být názorově různorodý. Ze střetávání různých názorů a pohledů vyvěrá možnost učinit si vlastní názor. Každý hlas, který neporušuje zákon, má právo zaznít. To je demokracie.

Proti šíření poplašných zpráv existují zákony stejně jako proti schvalování extremismu. A pokud by se snad falešná zpráva týkala nějaké oblasti státu, na pravou míru ji může uvést příslušné tiskové oddělení prostřednictvím existujících médií. Není potřeba mít speciální a potenciálně velmi zneužitelný úřad pod hlavičkou jakéhokoliv ministerstva. A už vůbec ne v rámci resortu vnitra. Pak i dobře míněné výstupy vypadají jako státní propaganda.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Proto by měl pan ministr ještě jednou zvážit, jestli není vhodné tuto konkrétní část Centra boje proti terorismu přece jen v zájmu současné i budoucí demokracie zrušit. Protože jak řekl Benjamin Franklin: „Ti, kteří by se vzdali základní svobody, aby získali trochu dočasné bezpečnosti, si nezaslouží ani svobodu, ani bezpečnost.“

Reklama

Výběr článků

Načítám