Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hrající si prezident

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Prezident Miloš Zeman stále věří, že se bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. Záleží na ministerstvu zahraničních věcí a Vatikánu, uvedl. Forejt podle něj na Hradě odvedl dobrou práci. Vzhledem k okolnostem, za kterých Forejt funkci opustil, to zní jako pozdrav ze světa, kde se čtou výhradně Ovčáčkova hlášení. Ale je to tak jednoduché?

Zeman toto hodnocení Forejtovy práce i jeho možné budoucnosti pronesl po projevu, který dopoledne měl v Poslanecké sněmovně a v němž mluvil o svém vztahu ke státnímu rozpočtu, ale také k některým politikům zde. Stručné shrnutí: Vladimír Špidla, Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek byli rozpočtoví zločinci, Martin Bursík škodil, zato Andrej Babiš si zaslouží Nobelovu cenu za ekonomii.

Špidlu Zeman v roce 2001 doporučil delegátům sjezdu ČSSD jako kandidáta na funkci předsedy, kterou sám neobhajoval, protože se prohlásil za unaveného muže, který se těší už jen na důchod. O Babišovi neřekl Zeman ještě v roce 2011 dobré slovo, když všude šířil, že jeho negativní zkušenost s Babišem je založena na privatizační smlouvě Unipetrolu, kterou miliardář nedodržel, tudíž je nedůvěryhodný. A teď Nobelova cena pro muže, který klame. Učarovala prezidentovi tlačenka v Čapím hnízdě? Nebo je tu jiné vysvětlení?

Zeman se dnes vyslovil pro zrušení některých sociálních dávek, což doporučuje jako rezervoár pro vylepšení čísel státního rozpočtu. To aby Babiš tu Nobelovku dostal na tuty. Zmínil rovněž jako další rozpočtový zdroj zrušení dotací na obnovitelné zdroje. To není nové, svůj vztah k zeleným už dříve veřejně vyjádřil sloganem: Vypálit, počůrat, posolit.

Jenže Zeman by zrušil také doplatek či příspěvek na bydlení či podporu v hmotné nouzi. Prý lidem škodí. Prý se na tom přiživují různí jedinci včetně téměř 400 tisíc nezaměstnaných, kteří jsou nezaměstnaní schválně, protože nechtějí makat.

Jedním dechem s těmito slovy se s úsměvem označil za levicového politika. Jde to dohromady s návrhem na rušení sociálních dávek? A proč by nešlo?

Zeman vždy počítal s tím, že třicet procent české populace jsou pitomci zde. Pitomec, jak známo, nepřemýšlí a jestliže si někoho oblíbí, dívá se na něj s obdivem a láskou, věří mu a uctívá jeho moudrost, která je nad pitomcovo chápání. Zemanových „dolních deset miliónů“ si tedy z toho vezme jen prezidentův útok na nemakačenky, a nadšení Babišovi voliči… Kolik je jich teď? Asi třicet procent?

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Kdo by se pak divil, že tady máme hrajícího si prezidenta, který má všechno na háku, neboť ví: to se mu to hoduje, když mu lidi půjčujou.

Reklama

Výběr článků

Načítám