Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Elity vs. normální lidi - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci mladické revolty jsem v roce 1988 nešel dle rodinných tradic a přání na VŠE, ale na učitele matematiky na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Svého rozhodnutí jsem nikdy nelitoval. Ale zase díky tomu tady nikdy moc nepíšu o ekonomických věcech.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Dnes udělám výjimku.

Vláda nedávno schválila investiční pobídku firmě Bosch ve výši skoro půl miliardy korun. Tedy české zdravotní sestřičky a paní učitelky zaplatí daně a nemalou část z nich dostane obrovská německá (celosvětová) soukromá firma s obratem přes 70 miliard eur a k tomu přiměřenými zisky.

Na Budějovicku mají továrnu a postaví tam ještě něco nového, kde se zaměstná dalších 500 lidí, zejména v dělnických profesích. A to právě jde vláda podpořit.

Nejprve disclaimer: Mám rád jižní Čechy, trávil jsem tam jako dítě každé prázdniny. Naše rodina odsud částečně pochází. V Praze jsme bydleli na sídlišti, kde byl jeden panelák jako druhej. Takže spíš silnější pocit domova jsem míval, když jsem vyšel od vlaku ze Sudoměřic na kopec a přede mnou se rozprostřel krásný kraj rybníků, polí a lesů směrem k Mladé Vožici. (Teď je kopec bohužel rozpůlenej dálnicí – no nic.)

Nemám taky naprosto nic proti firmě Bosch, je to bezesporu úspěšná a inovativní společnost. V mojí škodovce určitě fungují jejich komponenty. A výborně. Obecně upřímně obdivuji německou techniku.

No a teď pár otázek.

Zaprvé obrat 70 miliard eur je zhruba 1890 miliard korun. Celý český státní rozpočet má přitom příjmy 1234 miliard a výdaje asi o 60 miliard vyšší (rok 2015). Bosch působí přímo v 60 zemích světa – je tedy z ekonomického hlediska výrazně silnější než celá Česká republika. A tak asi dvacetkrát větší než celé jižní Čechy.

Kdo má teda případně komu pomáhat se stavbou nějaké haly?

Nezaměstnanost (data k 31. 12. 2015) v okrese České Budějovice je velmi nízká, jen okolo čtyř procent. Vedlejší okresy Písek a Jindřichův Hradec jsou na tom podobně. Jihočeský úřad práce nabízel skoro 7000 neobsazených pracovních míst.

Když si dnes zadáte na webu prace.cz České Budějovice a zadáte dělnické obory (průmysl, řemesla, ostraha…) – ukáže vám to aktuálních 550 nabídek zaměstnání s okamžitým nástupem. O 50 víc, než slibuje vytvořit firma Bosch.

Neskončí to náhodou tak, že ty naše sestřičky a učitelky pošlou těch půl miliardy na výstavbu další haly, ale dělníci v jižních Čechách nejsou, a firma tedy bude dovážet Rumuny či Ukrajince, aby se výroba nezasekla, jak to občas vídáme? Snad ne. Lépe řečeno, spíš to bude jinak – viz níže.

Půl miliardy je 500 miliónů, tedy na jednoho pracovníka je pobídka zhruba milión korun českých. Docela dost, ne? Plat bude jistě slušný. Firma s touto pobídkou vysaje zaměstnance malých českých firem, autoservisů, pekáren, stavebních firem a podobně –, ty budou mít problém. Jim nikdo milión na pracovníka nedá, zato jim dá EET a 53 kontrol.

Pojďme k jádru věci. Současné elity západního světa jsou zděšené z nárůstu protestních voličů typu Make America Great Again. Politický boj se lehce otáčí, a jedním z úhlů pohledu je právě souboj elit s normálními lidmi.

Velká média, velké politické strany, akademičtí hodnostáři, kulturní elity – ti všichni hájí víc a víc něco jiného, než si přeje normální občan. Velké firmy a korporace taktéž.

Vždyť životaschopné hospodářství vzniká právě z malých a středních firem. Z firem svázaných se svým krajem. Z nich některé se stanou velkými.

Ale když už jsou pak skutečně velké a říkají státnímu úředníkovi – „naval peníze daňových poplatníků, jinak postavíme továrnu v Bangladéši, nám je to jedno“ – zeptejte se jich, z čeho to jejich bohatství a úspěch asi tak vzniklo. Zda Robert Bosch v roce 1866 ve Stuttgartu tvrdě a inovativně pracoval, nebo pobíral investiční pobídky od místních konšelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám