Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Pomatenej svět – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Když jsem před 2,5 roku začal psát tyhle komentáře, míval jsem někdy problém najít téma. Některé školní věci mi přišly moc odborné a málo pro normální veřejnost. Velkých témat z okolního světa zas tolik nebylo.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Nejlépe se psalo, když mě něco rozzuřilo. Rozzuřilo svou nelogičností, růstem ouřadování a byrokracie, buzerováním normálních lidí. Hlavně mi bylo líto, kolik lidí se bude muset zabývat a zdržovat nějakou novou šíleností. Lidí, kteří by mezitím mohli něco vytvořit. Vytvořit ve smyslu, že normální je pracovat, a nikoli čerpat. Nebo by místo toho třeba mohli vzít dítko na kolena a přečíst mu pohádku. No nic.

Teď bych už mohl psát snadno tak asi pět komentářů denně, a všechny na téma „pomatenej svět“ a „konec zdravého rozumu“.

Dnešní téma mě zaujalo cestou autem z jedné besedy s učiteli. Poslouchal jsem tuším Radiožurnál. Na větší vzdálenosti mi už odrhovačky (100 stejných písniček furt dokola na všech větších stanicích) lezou krkem, nějaké hard & heavy z CD moc nekoresponduje s umírněnou jízdou osmdesátkou na uzavírkách po dálnici (a unavuje), na vážnou hudbu potřebuju klid a soustředění (u toho nemůžu řídit) a takovej „profík“, abych poslouchal country, zas ještě za volantem nejsem. Nejradši proto poslouchám mluvené slovo. No, a každou chvíli jsou zprávy.

Hlasatelka čte: „Pražané žalují ministerstvo životního prostředí kvůli znečištění vzduchu.“

Cože??

Takže zaprvé – Pražané? V rádiu „za Pražany“ hovoří slovensky jakási právnička či aktivistka. Dle internetu za celou akcí stojí právníci z Frank Bold (bývalý Ekologický právní servis) propojení s různými nátlakovými organizacemi typu Rekonstrukce státu. Nejedná se tedy o žádné obyvatele Prahy, případně zastupové Magistrátem, do kterého Pražané volí – ale partičku aktivistů a právníků.

Zadruhé, ovzduší?

Kvalita ovzduší je asi tak 50x lepší než před třiceti lety. V Praze a leckde v severních Čechách dosahovaly hodnoty oxidu síry přes 2000 mikrogramů, smrad byl přímo cítit, města byla celou zimu ponořena do podivné mlhy, kvůli kyselým dešťům umíraly hromadně lesy v Krušných horách, Lužických, Jizerkách i Krkonoších. Občas býval zákaz vjezdu aut do centra města. Kvalita vody dtto – že by se někdo koupal ve Vltavě nebo v Labi v Děčíně? Ani náhodou. To by se v tom spíš tehdy mohly vyvolávat filmy.

Jo, oxidy dusíku klesly méně výrazně, neboť aut je mnohem víc, byť kvalitnějších. Ale i velmi přísné limity (data ČHMÚ z roku 2013) byly krátkodobě překročeny z 90 stanic jen na čtyřech dopravně exponovaných místech ve velkých aglomeracích. Na žádné však nebyl dosažen maximální povolený počet 18 překročení za rok. Nejvíc – Praha, Legerova ulice – šest překročení, Smíchov pak dva. Takže přísné limity překračuje (jen občas) Legerova ulice, přičemž jde o úzkou ulici narvanou čtyřmi pruhy aut a obklíčenou vysokými domy. Třeba ve Stromovce nebo na Petříně nebo na kraji města – je situace řádově lepší. Fakt apokalypsa, přichází Ptuluhu a věčná temnota.

(Klidně si data najděte, jsou vesměs veřejně přístupná jak přes Statistický úřad, tak ČHMÚ.)

Zatřetí – proč žalovat ministerstvo? Já nemám sebemenší sympatie pro ministra mgr. Brabce. Ale vláda pochází z voleb, opírá se o většinu v Poslanecké sněmovně. Neboli pokud by „Pražany“ či kohokoli jiného nejvíc ze všeho vytáčely pomalu klesající emise dusíku – jistě to projeví u volební urny a ministerstvo životního prostředí se změní a třeba zakáže auta v Praze úplně. Já volební lístek strany s takovým programem sice radši sežeru, než bych pro něco takového hlasoval, ale pokud bude takových lidí hodně/většina – třeba to bude. A limity pak nebudou překročeny ani v Legerově ulici.

No a teď si ty tři body shrňme a podívejme se na to zdravým rozumem.

Buď jde v žalobě i nějak o peníze (to v rádiu neříkali), pak asi sledujeme pokus o podvod organizované skupiny a příslušné orgány by měly neprodleně konat.

Nebo jde o jakýsi mimoparlamentní nátlak na úřad výkonné moci, aby nějak rozhodoval. A pak – viz výše – jde o zmatečnou věc ze všech úhlů pohledu. A o věc nedemokratickou.

Hlasatelka však čte zprávu nevzrušeným hlasem. Asi stylem, jak když za bolševika četli, že se  plán v resortu stavebnictví překročil o 3,5 procenta.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Koneckonců zbývající zprávy nejsou o moc lepší, ale nemůžu psát pět komentářů denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám