Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nejen Maďarům se může ještě po kvótách stýskat - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Do Evropy se podle čerstvých údajů Organizace spojených národů mělo za letošní rok dostat na 300 tisíc nelegálních migrantů. Podle odhadů, které nepopírá ani maďarská vláda, mělo v tomto roce nelegálně překonat uherský plot na hranicích 20 tisíc běženců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Z nich se v Maďarsku samotném nachází naprosté minimum. Většina z nich musela tedy ze země odejít. A logicky směřovali dále do Rakouska, čemuž výše zmiňované statistiky nasvědčují. Z něj pak případně dále na západ a sever Evropy. Na tuto skutečnost dlouhodobě poukazuje Vídeň. Po Budapešti žádá, aby migranty, kteří přes její území přešli, přijímala zpět podle dublinského systému.

Maďarsko takový postup odmítá s tím, že za vše mohou svou nezodpovědností Německo, Rakousko, Řecko a Itálie. Takové tvrzení mu ale není nic platné. Pašeráci nyní primárně využívají jiné cesty přes Balkán než skrze uzavřené Řecko. A cesta přes Itálii do bohatých zemí západní a severní Evropy nedává smysl z hlediska geografie.

Maďarsko může také vinit sousedy na západ od svých hranic z přílišné vstřícnosti, jak chce. Problém Budapešti zní nefunkční plot. Za něj ostatně země na Dunaji utratila spolu s dalšími opatřeními proti migrantům tolik, že by mohla živit 40 tisíc migrantů celý rok, psalo se v maďarském tisku. Pokud se přes něj dostalo na dvacet tisíc lidí, ta část z nich, která nebyla dříve nikde zachycena, patří podle dublinských pravidel Budapešti.

Vše došlo tak daleko, že Rakousko oživilo plán na stavbu plotu na hranicích s Maďarskem. A pokud bude Maďarsko stále odmítat přijímat běžence, hrozí mu žalobou. S ní má velkou šanci uspět a pak se kolo roztáčí. Ve světle takového vývoje tedy vyznívá poněkud paradoxně záměr maďarského premiéra Viktora Orbána pořádat referendum o kvótác, ve kterém nabádá voliče, aby hlasovali proti přerozdělování. Na kampaň už utratil v přepočtu 250 miliónů českých korun z veřejných zdrojů. A podle posledních průzkumů má Orbánova snaha docílit výsledku proti kvótám velkou šanci na úspěch.

Pokud ostatní země na západě vrátí Maďarům uprchlíky, kteří nelegálně překročili hranice, bude jejich vláda ještě s láskou vzpomínat na necelých 1300 lidí, které měla přijmout podle mechanismu kvót. A dvacet tisíc nelegálů je dost možná ještě střízlivý odhad – vzhledem k neexistenci plotu na hranicích Maďarska s Rumunskem a Ukrajinou. V takovém případě můžeme být brzy svědkem zajímavého čardáše názorů v podání maďarských politiků. A z největšího odpůrce přerozdělování Orbána se najednou může stát jeho největší zastánce. Rychle a snadno.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám