Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Euroskeptici v nové britské vládě – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novopečená britská premiérka Theresa Mayová pověřila vztahy s Evropskou unií dva euroskeptiky. Borise Johnsona a Davida Davise. Zkušená politička si musí být vědoma toho, že tito dva pánové budou stěží působit smířlivě pro partnery Evropské unii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

A sotva budou především v Bruselu a hlavních metropolích kontinentální Evropy vítáni s otevřenou náručí.

Johnson, jedna z hlavních tváří boje za vystoupení Spojeného království z Evropské unie, má vykonávat funkci ministra zahraničí. Davis povede nově vzniklé ministerstvo pověřené vyjednáváním o brexitu.

Především Johnson stěží vzbudí libé pocity nejen pro svou roli v kampani za brexit, ale také ve světle svých výroků na adresu Evropské unie. V minulosti je sdělil například listu The Sunday Telegraph. Unii označil za pokračování Hitlerových a Napoleonových snah. Podle něj napětí mezi členskými státy EU umožnilo Německu výrazně posílit moc a „převzít“ italskou ekonomiku a „zničit“ Řecko.

Na druhou stranu dal Johnson také jasně najevo, že jedna věc jsou slova vyřčená v kampani a druhá jsou reálné činy a dopady. Po vítězném referendu proto nejdříve strčil hlavu do písku, pak se vzdal zodpovědnosti a následně se svěřil s myšlenkou, že se „rozhodně nemají pálit mosty s Evropou“, s odchodem se „nemá spěchat“ a migrantům nejen z nových členských států východní Evropy mají být zaručena rovná práva a bezpečí.

To vše je ale málo, aby jeho role byla vnímána o mnoho lépe. Podobně jako záměr nové premiérky nepožádat o odchod z Unie před koncem letošního roku. Navzdory přání ostatních členských států Evropské unie a evropských institucí. V kombinaci se jmenováním euroskeptika Davise se zdá, že novou britskou premiérku by mohl jen člověk velmi optimistický podezřívat z přílišné snahy vyjít vstříc zbytku Unie v zájmu uklidnění situace.

Vše se spíše jeví jako návrat ke starým dobrým tradicím mocenské reál politiky Spojeného království. Tak, jak je podal sir Humphrey v legendárním britském seriálu Jistě, pane ministře zde a zde. Tedy politika mocenského vyvažování vlivu jednotlivých evropských mocností a menších států ve stylu rozděl a panuj.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Bude zajímavé sledovat, jaké nabídky budou předkládány jednotlivým členům Evropské unie Londýnem za podporu při vyjednávání pro Londýn výhodných podmínek. A do jaké míry bude podrobena soudržnosti jednota Unie. Každopádně před kabinetem Mayové je nelehký úkol – udržet Skotsko a Irsko, vyjednat odchod z Evropské unie a zamezit jeho negativním dopadům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám