Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Úporný prodej Karlštejna z jiného hradu

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Po letních dovolených se určitě znovu rozvíří řeči o referendu k vystoupení z Evropské unie. A z NATO samozřejmě. Ať je ten pocit nahého v trní dokonalý.

Politikem, který okamžitě po brexitu nastolil toto téma v Česku, byl prezident Miloš Zeman. Je rovněž známé jeho ujištění, že by sám hlasoval proti. Stejně tak nejen jeho příznivci vědí, že ve skutečnosti byl a je proti politice EU nejen během řecké krize, kdy vystupoval jako stoupenec grexitu, ale především ve věci sankcí uvalených na Kreml kvůli anexi Krymu.

Také dal v minulosti najevo, že informace NATO jsou pro něj podřadné v porovnání s tím, co mu řekne během kuřácké pauzy ministr zahraničí RF Sergej Lavrov. Týkalo se to přítomnosti ruských vojáků na území Ukrajiny. K pozdější výměně dvou z těchto neexistujících vojáků za Nadiju Savčenkovou se už Zeman nevyjádřil.

To je obsahová stránka volání po referendu o vystoupení z EU a NATO. Jenže k tomu, aby se vůbec uskutečnilo, je zapotřebí mít v české legislativě příslušný zákon. Ten ovšem není. Jinými slovy jsou v současné době všechna prohlášení o případném plebiscitu něco jako prodej Karlštejna.

Existuje však vládní návrh zákona o referendu a je ve Sněmovně. Návrh zdůrazňuje, že „v moderní sofistikované společnosti by pravidelnou formou výkonu státní moci měla být zastupitelská demokracie, zatímco přímá demokracie v podobě referenda by měla být formou výjimečnou, doplňkovou k zastupitelské demokracii“.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka je nejen kategoricky proti vystoupení ČR z EU a NATO, ale je také přesvědčen, že vládní návrh zákona o referendu žádné lidové hlasování o podobném odchodu neumožňuje: „Nedomnívám se, že podle tohoto zákona lze hlasovat o vystoupení z EU... Jako odpovědná vláda toto téma nebudeme otevírat, naše místo je v srdci Evropy. Evropská integrace a naše členství v NATO nám dávají velmi seriózní záruky klidné a bezpečné budoucnosti.“

Na přímý dotaz: „Tak proč předkládáte návrh, podle kterého by bylo možné czexit vyvolat?“ premiér odpověděl: „Ten zákon, jak ho vláda předložila, se netýká otázek mezinárodních smluv a nelze podle něj hlasovat o vystoupení z EU.“ zde

Prezidentova reakce byla očekávaná: „Proti těm, kteří říkají, že o vystoupení z EU by referendum být nemělo, já namítám, že občané mají právo rozhodnout, na co se chtějí zeptat a k čemu chtějí referendum mít.“ Mohli by ho taky chtít ke zrušení daní nebo k obnovení trestu smrti, že.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

S podzimem se tato studená válka dvou rozdílných přístupů k budoucnosti národa vrátí. Nebo už dřív?

Reklama

Výběr článků

Načítám