Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kocovina z brexitu EU spíše posílí - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První týden po britském referendu rozhodně není povzbuzením pro ty části naší veřejnosti a politické scény, které sní o českém odchodu z EU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Schválení brexitu jen za několik prvních dní generovalo v Británii tolik těžko zvladatelných dopadů, že dokonce i mnozí z těch, kdo pro brexit hlasovali, se nyní vyjadřují ve stylu slavného výroku z Knoflíkové války: Kdybych to byl býval věděl, tak bych si odchod rozmyslel.

Nálada ve Velké Británii po referendu ilustruje zásadní dilema moderních demokracií: komplexní problémy komplexních společností v globalizovaném světě nelze řešit zkratkami. Ani odchod Velké Británie z EU nevyřeší žádnou z výzev, kterým čelila jako člen EU. Jen učiní jejich řešení složitějším a vytvoří nové výzvy – v mnohém neřešitelné.

Zastánci odchodu naší země z EU nejsou zdaleka tak početní, jako byli ve Velké Británii, kde nemalá část veřejnosti ještě žije v zajetí minulosti, v níž země byla koloniální supervelmocí. Dokonce i hodně hlasití kritici EU u nás nejdou tak daleko, aby hájili odchod z EU.

Ti, co tak na politické scéně přece jen činí, jako je hnutí Úsvit nebo Okamurova Strana přímé demokracie, by ale nyní ve světle chaosu po odhlasování brexitu měli českým voličům vysvětlit, v čem přesně by byl „czexit“ spořádanější a ekonomicky i politicky výhodnější.

Vysvětlovat některé věci, které se dříve vysvětlovat nenamáhali, budou ostatně donuceni euroskeptici napříč EU. Znovuzískání národní „suverenity“ coby údajné řešení na všechny neduhy globalizovaného světa se jeví několik dní po brexitu spíše jako špatný vtip.

Před referendem jsme slyšeli mnoho úvah, jak bude případný brexit inspirovat další země, a dojde tudíž k dominovému efektu. Zatím to navzdory některým výzvám nacionalistů ve Francii, Itálii a Nizozemsku na nějaký dominový efekt nevypadá.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Zdá se spíše, že začíná převažovat efekt opačný: odejít z EU není výhodné, lepší je vyhrnout si ve členských státech i Bruselu rukávy a dát se místo údajně vše řešících zkratek do společné evropské práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám