Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Co může ležet pod hysterickým povrchem?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pokračovat ve stavu, kdy se ministři nejdřív ostřelují v médiích a pak jedna ze stran vyvíjí nátlak na další pohrůžkami o odchodu, tato koalice dlouho nemůže. Buď se šéfové stran dohodnou, že budou pokračovat ve společném vládnutí, anebo kabinet v tomto složení skončí.

Jediným subjektem ze tří zúčastněných, který vyhrožuje, je ANO. Lidovci se snaží vypadat jako klidná síla a arbitr zdravého rozumu. Sociální demokraté – respektive jejich vedení – považují záminku k případnému rozpadu vlády, kterou vytáhl Andrej Babiš, za nejapnou.

Prezident Miloš Zeman, spojenec šéfa ANO a odpůrce premiéra Bohuslava Sobotky, tuto pohrůžku mírní. Vyzval koaliční strany, aby spolu vydržely do řádných voleb 2017. Dodal, že nepřijme demisi ani ministra financí Andreje Babiše, ani ministra vnitra Milana Chovance.

Pozorovatelé, kteří se tváří, že vědí, oč přesně jde a jak to dopadne, si zaslouží Řád české Pýthie. Nikdo zvenčí nic určitého neví a může věci pouze na základě řady známých informací různými způsoby vykládat.

Jedna z možných interpretací je, že pro Babiše nakonec nebude výhodné ocitnout se – natož z vlastní vůle po hysterickém záchvatu a bouchnutí dveřmi – mimo vládu, která by se přece jen mohla udržet u moci jako menšinová s příležitostnou podporou ve Sněmovně.

Takový kabinet by nemohl plnit své stěžejní plány, protože by si pro ně vyjednával hlasy poslanců s velkými obtížemi, dokázal-li by to vůbec.

Pro Babiše by ale mohla nastat nepříjemná situace, pokud by se taková vláda, která by už nemusela brát ohled na ANO a legitimně by Babiše považovala za politického nepřítele, rozhodla pustit do veřejného prostoru informace, které na Babiše ví, ale neříká je dnes právě proto, že s ním musí spoluvládnout.

Existují takové informace? To nám nikdo nesdělí. Babiš ale svým vyšinutým chováním kolem policejní reformy a výpovědi-nevýpovědi Roberta Šlachty vzbuzuje podezření, že existovat mohou. Proč by jinak s odchodem policisty, byť populárního, najednou musel padat ministr vnitra, nebo rovnou celá vláda?

Roli autority, která udělá za Babiše černou práci, aby nemusel ztratit tvář úplně a zároveň ve vládě zůstal, by naplnil Zeman bránící jeho odchodu. Všimněme si balónku o obnovení finanční policie, který ti dva vypustili. Kdyby k tomu došlo, mohla by to být Babišova podmínka pro udržení této vlády. Jeden úřad s citlivými bankovními a podnikatelskými údaji už pod sebou má  - Finančně analytický útvar na ministerstvu financí.

To bychom se pak jistě dozvěděli, kteří tu kradnú. A čápi by v těchto hlášeních určitě nefigurovali.

Tolik jeden z možných výkladů.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám