Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Minulost útočí, klopýtá, dere se zpět

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Kolegyni ostře napomenula pracovnice KSČM, která jako součást početnějšího dozoru seděla mezi novináři. Vytkla jí, že je neslušné vyjadřovat se s neúctou o komunistické straně, když je na jejím sjezdu. Přestupek proti slušnosti spočíval v tom, že kolegyně řekla – poté, co se oznámila přítomnost 100 procent delegátů – že taková čísla měl snad jenom Babiš.

Ze sjezdové tribuny zaznívala jiná slova bez námitek. Předseda Vojtěch Filip pověděl, že všechno zlé je od USA a že zárukou světového míru jsou Rusko, Čína a Írán. Mluvilo se o nutnosti zlepšit ideologii a propagandu. A že je třeba obhajovat minulost.

Ve sjezdových materiálech k tomu napsali, že „neselhal socialismus, jen uskutečňovaný model nezískal dostatečný prostor pro vlastní rozvoj a řešení společenských problémů“. Zvláště v SSSR byl čas komunistů pouhopouhé prozatím. Než bys řekl Lenin, Stalin, Chruščov, Brežněv, Andropov, Černěnko, už tady byl Gorbačov. Co je sedmdesát let a milióny zavražděných pro opravdu velkou ideu?

Na sjezdu nezvítězili opravdoví rudí. Filip dělá politiku barvy jahod se šlehačkou. Ale jeho revoluční protikandidát Josef Skála má novou funkci. Dělá místopředsedu pro ideologii, propagandu a mediální činnost. Hlas minulosti zaručeně nezmlkne.

Týž den, v němž komunisté křísili někdejší vzory, vyhrála písničkovou soutěž Eurovize ukrajinská zpěvačka Džamala (původem krymská Tatarka) s kompozicí 1944 připomínající zločin Stalinova režimu spáchaný na jejím národu. To se hrubě nelíbilo Rusku, které se v ideologii a propagandě oficiálně vrátilo k vyzdvihování sovětské minulosti. Typická byla takováto reakce Putinových stoupenců: zde https://twitter.com/AlexandrMitrofa/status/731847827421286400.

Filip po znovuzvolení ujistil, že KSČM není xenofobní, ale je připravena tváří v tvář islamistickým pěšákům nasazeným do vlny migrace obhajovat český suverénní stát ať v EU, nebo mimo ni. To je stejná hudba, jakou hraje český prezident a také německá AfD. Všechny spojuje i přízeň vůči Putinovu Rusku. O komunistech a Hradu to víme, o AfD viz třeba zde http://www.spiegel.de/international/germany/german-populists-forge-deeper-ties-with-russia-a-1089562.html.

Ve chvílích, kdy se komunisté radili, zabíjeli se v Moskvě na Chovanském hřbitově navzájem muslimové, tedy Kavkazané se středoasijskými migranty. Rusové byli pod drnem, jak nakreslil karikaturista Sergej Jolkin zde https://twitter.com/SvobodaRadio/status/731766925760430080. Policie moc účinná nebyla. Asi nemá smysl jezdit do Moskvy se učit, jak islamistům zakroutit krkem.

Dnes přijal šéfa AfD v zastoupení Miloše Zemana jeho mluvčí. To je ovšem také odkaz na minulost. V roce 1575 se Ivan Hrozný naoko vzdal trůnu a prohlásil za cara tatarského chána Simeona Bekbulatoviče. Na trůn se vrátil po jedenácti měsících, kdy ho tahle šaškárna přestala bavit. Simeon dostal darem Tverské knížectví.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám