Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Šípková Růženka probouzená polibkem ruského vlka

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka vydal prohlášení k výročí konce druhé světové války v Evropě. Dříve to bývala formální, byť správná záležitost. Za současné situace má Sobotkovo prohlášení programové prvky zde.

„S pietou a hrdostí si dnes připomínáme statečnost, kterou projevili Češi při ozbrojeném odporu proti vražedné nacistické mašinerii. Ať již v domácím odboji nebo na zahraničních frontách prokázali odvahu a hrdinství,“ napsal. Nošení dříví do lesa? Ne.

Před několika dny se na českou debatu na Twitteru napojil ruský uživatel. Bleskurychle ze sebe začal chrlit argumenty, které měly Čechy zadupat do země coby zbabělce, zrádce a Hitlerovy přisluhovače. Prostý debatér takovou výbavu nemívá. Nejspíše pracovně otevřel oficiálně schválenou složku s názvem Чехия. Sobotkovo připomenutí je na místě.

A je o to aktuálnější, že ruský troll skončil přímou otázkou na Čechy: „Máte vůbec právo na svůj domov? Bojovali jste za něj?“ zde

Z jeho dalších výroků vyplývalo, že toto právo smí poskytnout Čechům pouze Rusové.

Sobotka uctil „zásluhy Rusů, Američanů a všech dalších národů, které se podílely na osvobození naší země a porážce nacistů a jejich spojenců a zaplatili za to krutou daň v podobě obrovských ztrát na životech“. Ale dodal, že „specificky českým poučením je Mnichov, naše smutná zkušenost se zhoubným ustupováním brutálnímu a zjevnému zlu v naivní naději, že s ním lze dosáhnout nějakého politického kompromisu“.

Další Čech, který je stejně jako Sobotka velmi dobře informován o stavu věcí, zlo pojmenoval. Generál Petr Pavel poukázal na jeho současnou dvojí podobu. zde

Jedna se zrodila na jihu a je jí terorismus. Druhá, nebezpečnější, přichází z východu a je jí Rusko s jeho současnou ideologií. „Podle ruské doktríny se nacházíme ve válečném stavu, což znamená, že Rusko používá všechny druhy útočných operací počínaje propagandou až k využití neoznačených vojáků, od kybernetických útoků k jadernému vyhrožování,“ řekl Pavel.

U nás se zatím, jak podal svědectví předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola zde, udělalo na silnici první poslední, aby symbol této ruské politiky, Noční vlci, měl přednost, a pár politiků ze Sobotkovy strany se s nimi málem objímalo.

Premiér napsal, že úkolem českých demokratů a humanistů je „aktivní občanská obrana všech demokratických hodnot bez ohledu na to, jestli jsme demokraty levicovými nebo pravicovými“.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Opačná strana totiž dělá vše proto, aby se Česko stalo Šípkovou Růženkou, která se po probuzení hodně podiví, že ji nepolíbil princ, ale Putinův vlk. Dnes už, jist si svou silou, bez roucha beránčího.

Reklama

Výběr článků

Načítám