Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ach, ten kvótami posedlý, zlý a slabý Brusel? – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise předložila ke schválení Evropskému parlamentu a členským státům návrh na zavedení nouzového mechanismu povinných uprchlických kvót. Má být součástí dlouhodobého řešení uprchlické krize a azylové politiky. Je ovšem nedostatečný a nedotažený.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Brusel návrhy představil v rekordním čase. To svědčí o výjimečné píli bruselských úředníků. I o tom, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nemluvil do větru, když si nedávno veřejně sypal popel na hlavu. [celá zpráva]

Vzal si za své vlastní prohlášení o neblahém vlivu přílišného množství směrnic a nařízení v méně důležitých oblastech na podporu evropské integraci evropskou veřejností. A tak se pod jeho vedením věnuje Evropská komise otázkám aktuálním.

Oproti stálým kvótám, které byly také ve hře, se jeví mírnější návrh komise jako dobrý. Žadatelé o azyl by měli být rozdělováni v momentě, kdy jejich počet překročí kapacitu jednoho či několika států.

Na tom nespatřuji nic zlého. Pokud bude založen na opravdu spravedlivém klíči vycházejícím z počtu obyvatel a ekonomické síly jednotlivých členských států, v určitém momentu by se mohl hodit kterékoli zemi.

Je opravdu nespravedlivé, aby současnou nebo budoucí zátěž neslo jen několik z nich. Proto má návrh komise, alespoň prozatím, podporu většiny zemí. Ví, že i jim jednou může být ku prospěchu. Co přinese budoucnost, neví nikdo.

Mluví se přece o vyřizování a posuzování žádostí o azyl, nikoli stálém usídlení. K tomu je totiž těžké migranty a uprchlíky nutit. Jinak než násilím, případně pohrůžkou problematického odebrání již jednou získaného azylu je lze v zemi, kde být nechtějí, udržet jen stěží.

Základ pro další spory

Problém tkví v tom, že sám o sobě tento návrh řešením není. Bez kombinace s možností legálních žádostí o azyl, sjednocení azylové legislativy všech zemí, sdílených bezpečnostních prověrek a jednotných podmínek azylantů ve všech zemích je základem pro další a další spory.

Bylo by ale nespravedlivé vinit ze všeho jen Evropskou komisi. Její snaha vychází z mandátu, pravomocí a nástrojů, které dostala od členských zemí. Stalo se obecným koloritem, vlastním politikům nejrůznějších států, zakrývat vlastní bezradnost a domácí nepopulární opatření „diktátem Bruselu“.

Jenže jsou to státy, nikoli Brusel, kdo ve finále rozhoduje, který z opravdu zásadních návrhů projde a který neprojde. Proto i navrhovaný vynucovací prostředek v podobě finančního příspěvku náhradou za nepřijaté žadatele o azyl je jen výrazem jejich vlastní neschopnosti dodržovat závazky bez hrozby trestu.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Pro budoucnost nás všech je přístup dávající přednost krátkodobým ziskům na domácí scéně před trpělivým vysvětlováním a budováním dlouhodobě funkční Unie opravdovou hrozbou. Ve stále více globalizovaném světě by rozdrobeným evropským státům bylo bez akceschopné jednoty zle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám