Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hejtman vyje s vlky

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) umístil včera na své facebookové stránce fotografie zachycující jeho účast na akci na ústředním hřbitově v Brně, kde, jak napsal, vzdali hold vojákům Rudé armády padlým při osvobození Brna a jižní Moravy ruští, čeští i slovenští motorkáři.

„Bylo pro mne silným zážitkem být při tom a společně se poklonit památce padlých s ruským generálním konzulem p. Budajevem. Jsem zvědav, co se zítra dozvím z českých médií,“ dodal Hašek pózující s Nočními vlky zde.

Uctění památky padlých je úctyhodné. To se ale obvykle dělá k výročí nebo při slavnostních příležitostech. Výročí bude teprve za pár dnů. Slavnostní příležitostí je tak možná pro občana Michala Haška příjezd Nočních vlků. A to je naprosto v pořádku. Občan může mít rád kohokoliv a ke komukoli vyjadřovat svou náklonnost, soukromě nebo veřejně. Jenže Hašek je hejtman.

Podle zákona zastupuje hejtman kraj navenek. V zákoně nestojí nic o tom, že by mohl mít kraj nebo on sám zahraniční politiku odlišnou od kurzu vlády.  Občan Hašek může planout láskou k nikým neuznané "Doněcké lidové republice". Hejtman Hašek focením před její vlajkou porušuje zahraniční politiku státu, který je povinen zastupovat.

Stejně tak to platí o veřejném předvádění s klubem Noční vlky. Občan Hašek bez jakýchkoli problémů může obdivovat činy členů tohoto klubu, například aktivní účast v ruské anexi Krymu v součinnosti se „zelenými mužíky“. Hejtman Hašek svou exhibicí jde proti vládě státu, jehož měl být představitelem.

Občan Hašek může uznale zvedat obočí nad pravidly Nočních vlků, například nevolitelností vůdce, nad jeho prohlášeními, že je připraven použít sílu proti ruským demokratům, stejně jako nad tím, že do klubu nesmějí „ženy, feťáci, drogoví dealeři, homosexuálové a satanisté“. Hejtman demokratického státu ukazuje vyzývavou podporou těchto móresů svůj vztah k demokracii.

Občana Haška či hejtmana stejného jména neukázala ruská televize LifeNews ve své reportáži. Ani Noční vlci se o něm na svém webu nezmínili. Zabývají se nyní tím, že spojují své „grupírovky“ mířící na Berlín, kde má zavlát ruská vlajka „když ne nad Říšským sněmem, tak aspoň nad Treptow parkem“. Nějaký Hašek je pod jejich rozlišovací schopnost, když mají za hlavního kámoše Vladimira Putina.

Hejtmanova exhibice tedy mířila na české občany. Hlavně na ty jihomoravské. Hašek je, jak známo, úzkostlivě pravdomluvný člověk. Před minulými krajskými volbami jistě jen nedopatřením zapomněl říci, koho že obdivuje tak bezmezně, že je schopen kvůli němu zapomenout na povinnosti voleného politika a raději výt s vlky. Teď to už všichni vědí.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám