Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Sýrie si věří, v Kremlu si mnou ruce - Alex Švamberk

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrská vláda si věří. Boje v zemi sice neskončily, ženevská jednání o míru váznou a rijádská opozice je opustila, ovšem zástupci Damašku už uzavírají smlouvy na obnovu země.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Minulý týden o rozsáhlé české účasti na rekonstrukci jednal v Praze náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád a v pondělí syrský premiér Vaíl Halkí oznámil, že s Ruskem podepsal dohody o obnově syrské infrastruktury ve výši 23 miliard korun.

Blízkovýchodní režimy jsou sice často „velkohubé“, jenomže tady nejde o nějaké proklamace. Ruská dohoda je na papíře, a to jsou Rusové docela tvrdí obchodníci. A kdyby Praha neměla pocit, že jde o reálné nabídky, pak by „pouhého“ náměstka ministra zahraničí nepřijali hned tři ministři – kromě šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka ještě ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš.

Asadova vláda přitom rozhodně není z těch, jimž by Praha poskytovala tak otevřenou politickou podporu tím, že by náměstka přijal vicepremiér. Česká republika sice nepodporovala v konfliktu žádnou z opozičních skupin a nezavřela své velvyslanectví v Damašku, nicméně v konfliktu zachovávala ryze neutrální postoj.

Znamenat to může jediné – konflikt se pomalu chýlí ke konci. I když hned nevyhasne, pokračovat bude zřejmě jen v omezených oblastech.

Vzbouřenecké skupiny neuspějí, Asadův režim se u moci nějakým způsobem ještě nějakou dobu – a možná docela dlouhou – udrží. Samozřejmě bude muset udělat ústupky, které přispějí k demokratizaci země, ale žádné radikální změny nenastanou, i v pluralitním systému bude mít hlavní roli strana Baas.

Kurdové se nedočkají vysněného státu. I když v Sýrii získají více práv, územní celistvost Sýrie zůstane zachovaná a v regionu bude nadále platit status quo.

Pro mnohé docela hořká pilulka reálpolitiky. Vzhledem k zájmu porazit Islámský stát (IS) je to ale logické řešení. Dokazuje to osud Libye, která se po svržení Muammara Kaddáfího rozpadla. V nefunkčním státě se mají lidé ještě hůře než ve většině diktatur, pro radikály všeho druhu je však zaslíbenou zemí.

Ačkoli nejsem žádným milovníkem spikleneckých teorií, je docela nasnadě, že bude existovat nějaká tichá dohoda mezi supervelmocemi, jejímž cílem je ukončit konflikt v Sýrii a soustředit se na boj s IS.

I bez toho je ale jedno zřejmé už teď: v Kremlu si mohou mnout ruce, riskantní plán časově omezené ruské vojenské intervence vyšel na sto procent.

Alex Švamberk

Novinář, spisovatel, hudebník, skladatel a performer, absolvent Strojní fakulty ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako zahraniční redaktor serveru Novinky.cz. Specializuje se na válečné konflikty a oblasti Korejského poloostrova, Balkánu, ale i na Ukrajinu a Jižní Afriku. Dlouhá léta působil v médiích jako hudební recenzent, i nyní připravuje rozhovory se zahraničními umělci a píše kritiky na soudobou hudbu a nahrávky okrajových žánrů, jako je hard core, industriál a noise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám