Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Máme v Rusku emigranta. Už to tady nevydržel

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Česko má politického emigranta. Požádal o azyl v Rusku. Jmenuje se Petr Michalů a je hrdinou tamních televizí a jiných médií (reportáž v ruštině ke zhlédnutí zde).

Rusové se jeho prostřednictvím masově a věrohodně – vždyť je to člověk přímo z Evropy! – dozvěděli to, co my dobře známe z každodenního života. Například že vláda u nás pronásleduje lidi za názory, což byl jeho případ, a tak musel jednou emigrovat ještě před odjezdem do Ruska. Z Česka do Španělska, což je běžný způsob současných disidentů v naší zemi.

Také Rusům potvrdil to, co slyší už dlouho ze svých televizorů. V českých školách dětem násilně vtloukají do hlavy, že Československo osvobodily Spojené státy. Zároveň v současnosti okupovali Američané „všechny Němce a Evropu“. A Západ si momentálně přeje rozpoutat válku proti Rusku.

Ještě se Petr Michalů bojí muslimů, a proto žádá o azyl v zemi, kde je jich nejvíce v Evropě. Věří ovšem, že to jsou jiní muslimové, protože dodržují zákony.

Má také plány: „Moje přestěhování do Ruska je experiment. Když všechno půjde dobře, pak mě budou mnozí Češi následovat. Bylo by skvělé založit v Rusku českou vesnici. Místa je tady dost.“

Popřál bych panu Michalů spokojený život v nové zemi, ať už ve vesnici plnící se chrabrými disidenty s českými pasy, nebo mimo ni. My zůstáváme tady, v té okupované Evropě, kde není možné říct jiný názor, než který nařizuje vláda. Je samozřejmě vedená Američany. Čekám skandální odhalení, že v jejím čele stojí zvláštní agenti Littlesaturday, Babish and Whitechin.

Ať pan Michalů pomůže ruskému trendu. Jen aby si ho coby cizince náhodou nespletly bojůvky se svatojiřskými stužkami v ulicích ruských měst s „pátou kolonou“ a nezpůsobily mu fyzickou újmu. Jak to dnes dopoledne v Moskvě souběžně provedly studentům na vyhlášení cen historické soutěže, spisovatelce Ludmile Ulické a opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému.

Pan Michalů by ale mohl dokázat svou loajalitu veřejným vyprávěním o tom, v jakém úpadku je Evropa, když učíme děti žít tak, aby se měly dobře samy a nečinily potíže jiným. Správný ruský trend je dnes přece jiný. Děti musí být připraveny na válku a následnou vlastní smrt ve jménu vítězství zde s českými titulky.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

A kdyby ani toto nezabralo, mohl by své nové vlasti významně píchnout tím, že namluví český komentář místo titulků k následujícímu videu, které správné myšlenky rozvíjí a přivádí k logickému konci zde s českými titulky. To by bylo panečku terno.

Reklama

Výběr článků

Načítám