Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Smutná šou bezmocného ruského vůdce

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na nedávném semináři ve Sněmovně, kde se měly bořit mýty o Rusku, zaznělo, že v RF vládne pořádek, a proto to tam mají lidé rádi. Po dnešní Přímé lince s Vladimirem Putinem se ukazuje, že o Rusku čeští mýtoborci moc neví. Anebo jen práší.

Dělník Dmitrij má čtyři děti. Pracuje v podniku, který plní státní zakázky pro obranný průmysl. Ale peníze za svou práci nedostává, nebo dostává nepravidelně a s velkým zpožděním. Není sám. Dokonce i obvykle velmi loajální moderátoři Přímé linky uvedli, že jsou stížnostmi tohoto druhu  zavaleni a že se tento jev týká celé země.

Nenažraná lékárenská mafie prý okrádá prosté lidi. Ceny za léky jsou jako v zlatnictví. A léky jsou z dovozu za těžký prachy. To říkají obyvatelé. Následně se přihlásí ruský výrobce levných léků a říká prezidentovi, že pokud se situace nezmění, bude muset svůj podnik zavřít a ani ty vzácné levné léky nebudou.

Ze Sachalinu v přímém přenosu žalují ženy, které prý podvodem vylákali pracovat na ostrov Šikotan, ale tam je odřízli od země, vykořisťovali a neplatili. Z Omska na videu předvádějí, že tamní silnice jsou v takovém stavu, že jde spíše o jámy.

A všichni: Vladimire Vladimiroviči, pomozte! Vyřešte! Podívejte se na to! Až se nakonec zvedne Nikita Michalkov a řekne: Tady venku jsem potkal dva invalidy, které sem nechtějí pustit. Tak se aspoň ptám za ně. Oni nic nežádají, jen chtějí, aby jim dovolili podnikat. Vladimire Vladimiroviči?

„Tak mi dejte potom papíry, koukneme na to,“ odpovídá vládce, jemuž nejeden stěžovatel zaníceně děkuje, jak skvěle osobně řídí rodnou zem.

A vida ty omské silnice! Neuplynulo půl hodiny a už místní vládci podali onlajn hlášení, že okamžitě přijali závazek, že k 1. máji opraví ve městě 21 silnic! A další zásahy? Ani ne za hodinu hlásí ze Sachalinu, že už je zahájeno trestní řízení! Tamního gubernátora dokonce zavřeli předtím! Lid to uvítal slovy: „Všichni kradou“.

Stížnost: rostou ceny, vláda říká, že je vše OK. Věřit účtence, nebo vládě? Putin: Oběma. Poté, co jsme zakázali potraviny ze Západu, naše zemědělství roste a vyroste. Pak klesnou ceny... nebo budou stagnovat.

Dotaz: Máme dost rezerv na překonání krize? Putin: Rezervy máme tak skvělé, že si můžeme dovolit čtyři měsíce nedělat vůbec nic.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

A tak dále ve stejném duchu. Jsou to jejich problémy a jsou obrovské. Ale když vám zas bude nějaký vykladač mýtů o Rusku věšet bulíky na nos, pusťte si záznam smutné šou bezmocného vůdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám