Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Bombastická odhalení pro 10 procent mozku

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Uplynulý víkend se snažily organizace International Consortium of Investigative Journalists a Organized Crime and Corruption Reporting Project upoutat pozornost k bombastickému odhalení, které podle nich mělo otřást světem. Vydaly ho – a svět zatím zůstal pevný v kramflecích.

Laicky řečeno byly zveřejněny údaje o tom, že spousty bohatých lidí z různých zemí využívají možnosti ukrýt peníze před zraky veřejnosti a financů. Je přislíbeno pokračování, a proto je předčasné hovořit o konečném efektu příběhu. Lze ale učinit pár poznámek k spoléhání na rozum, na kterém je postaven.

Pamatuji si rok 1997, kdy se zveřejňovaly negativní informace o ODS. Rozpadla se vláda, část modrých založila Unii svobody, byly vyhlášeny předčasné volby. ODS skoro všichni odepisovali. Václav Klaus ale zatroubil do útoku a ani ne za rok byla druhá na pásce, načež uzavřel Klaus s Milošem Zemanem opoziční smlouvu.

Pamatuji ty dlouhé roky, kdy pobýval zkrachovalý kandidát na prezidenta ČR a vysočinský důchodce Zeman v ústraní a opakovaně přísahal, že do politiky se vrátí jedině jeho rakev. Doprovázely to hlasy: „Ten, s jeho pověstí? Ten by neměl šanci.“ Místo rakve se nepřekvapivě vrátil sám a nyní s uspokojením čte zprávu lékařů, že je schopen kandidovat pro druhý hradní termín.

Pamatuji poměrně nedávné výroky lidí, kteří měli za to, že se vyznají v náladách společnosti: „Co? Babiš že by někdy uspěl ve volbách? Prosím vás, vždyť je to boháč, Slovák a mluví jako Husák!“ A jak to dopadlo? Je mu líp. Podle žebříčku popularity politiků právě vydaného STEM se stále drží v čele. Ani čapí diverzanti neuškodili.

V tomto textu není místo pro obsáhlé úvahy o tom, proč osvícenský přístup k lidem často selhává. Ale viděl jsem fámy, které shromáždily děti kolem 11 až 13 let s tím, že je zaslechly od rodičů, prarodičů, sousedů, zkrátka od autorit. Tady jsou některé.

V noci v Praze jezdí metro bez řidiče. Žraloci v Chorvatsku nejraději jedí české učitelky na dovolené. Média o tom záměrně neinformují. V centru Prahy je arabské bistro, ve kterém přidávají do omáčky na kebab mužské sperma. Když Rom přijde do lékárny, dostane zadarmo jakékoli léky.

A považte, co se také vypráví jako drb: „11. září 2001 prý spadly v Americe tři budovy světového obchodního centra po zásahu dvěma letadly.“

Mezi fámy byla ovšem zařazena i tato: „Lidé prý používají při běžném provozu jen 10 procent mozku, protože zbytek obsahuje věci, které k dané činnosti nepotřebujeme.“ No že by to bylo skutečně prý…

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám