Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nový začátek, anebo prezidentovo fantazírování? - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je těžko pochopitelné, proč prezident Miloš Zeman potřeboval v rozhovoru pro čínskou státní televizi uvést návštěvu čínského prezidenta v České republice mimo jiné slovy, že „je to nový začátek, protože mezi Čínou a bývalou vládou byly velmi špatné vztahy“. Bylo tomu tak prý proto, že bývalá vláda „velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Teď jsme podle Zemana „znovu nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech”.

Těžko pochopitelná jsou Zemanova slova proto, že je snad kromě jeho skalních voličů nikdo neocení. Číňané dobře vědí, že vztahy mezi Českou republikou a Čínou nebyly ani za bývalé vlády úplně špatné, jakkoliv je Zeman a současná vláda povýšili na novou úroveň.

Dobře také vědí, že bývalá vláda nepodléhala v otázce vztahů s Čínou tlaku USA a EU, protože USA i EU sice uplatňují ve vztazích s Čínou  pragmatismus, ale na kritiku porušování lidských práv v Číně jejich politici nikdy nerezignovali.

Není tedy vůbec jasné, proč by měli tlačit malou Českou republiku, aby právě ona za ně dělala na poli lidských práv „špinavou práci“. Už proto, že Česko pro USA a velké evropské země není v obchodu s Čínou žádnou konkurencí.

Zemanova slova jsou navíc urážlivá vůči USA a EU. Bylo to během jeho vládnutí, když v roce 1999 ČR vstoupila do NATO, v němž hrají prim USA. A byla to jeho vláda, která de facto dokončila rozhovory o přistoupení k EU.

Proč Zeman nyní v roli prezidenta, který se navíc označuje za „proevropského“ politika, portrétuje návštěvu čínského prezidenta jako začátek jakési „nezávislosti“ Česka na USA a EU, je nejen záhada, ale i silné zkreslení reálného stavu věcí.

Česká vláda, která na rozdíl od prezidenta oficiálně určuje zahraniční a bezpečnostní politiku země, dál zdůrazňuje naše zakotvení v NATO i EU. Což též znamená, že v řadě věcí jsme nezávislí jen do té míry, do jaké to vyplývá ze smluv s NATO a EU.

Nacionalisté možná ocení řeči  o nezávislosti, ale  skutečností je, že bez NATO bychom se nebyli schopni ubránit žádným reálným hrozbám a bez EU by naše ekonomika, kam směřuje 80 procent českého exportu, zkolabovala.

Navíc Číňané by vůbec neuvažovali o tom, že snad udělají Česko jakýmsi evropským centrem pro některé svoje investice, kdybychom nebyli v EU. Proč tedy stavět ekonomickou spolupráci s Čínou a naši „závislost“ na EU proti sobě, jako to dělá Zeman?

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Český prezident by si také měl uvědomit, že je rozumné v rétorice nepředbíhat reálnému stavu věcí. Největší podíl na zahraničních investicích v ČR mají evropské a americké, nikoliv čínské firmy, a dlouho se na tom nic nezmění. A největším investorem se značkou „čínské“ je  Tchaj-wan, nikoli komunistická Čína. Ani to se ještě dlouho nezmění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám