Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Překrásný nový svět měl Forda, my máme Babiše

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Aldous Huxley vydal v roce 1932 román Brave New World (v českém překladu Konec civilizace aneb Překrásný nový svět). U nás se přiznal k tomu, že Huxley jeho myšlení „nesmírně ovlivnil“, Václav Klaus. Ale Huxleyho vize světa musí mít ve špičkách establishmentu víc stoupenců.

Zmíněný svět obývají kasty. Nejvýše jsou alfy, nejníže epsiloni. K „lepším“ patří bety, pak to jde dolů s gamami a deltami. Světový stát má heslo Komunita – identita – stabilita. Místo boha mají Forda. Freud je ideový inspirátor systému, v němž neexistuje lidství vycházející z volného vývoje jedince, ale je tu honorace nad poslušnými masami.

Fordovo jméno coby velkopodnikatele s mimořádnými ambicemi bylo právě v době, kdy Huxley psal román, aktuální. Platí to i pro Freuda, který může být nahrazen jakýmkoli alfa ideologem.

Huxleyho schéma je nejenže převoditelné do moderní doby. Je i naše, dobře rozpoznatelné. „Lidi musí táhnout za jeden provaz a na prvním místě je spokojený šéf" (mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka). „Strana jsem já“ (Andrej Babiš). Navíc tvoří nejvyšší kastu vysocí, dobře udržovaní jedinci. Kdo by nechtěl vypadat v šedesáti jako Babiš?

Ideový guru ale nemusí plnit všechna kritéria. Byl snad Lenin nějaký dělník či rolník? Ať nikdo uměle neroubuje alfa požadavky na Babišova mentora Miloše Zemana. Důležité je, že existuje a nerozlišuje hnízda pod miliardu korun. A to tak důkladně, že se do jednoho takového, které je zašpiněné buď od čápů, nebo od neznámých investorů, slavnostně chystá.

Vezme s sebou dokonce děti z klokánků. To by mohla být jejich životní šance. Alfa jedinci mají hned pod sebou bety. Jako ostatní podřízené je od dětství vychovávají metodou hypnopedie. Ve spánku jim vkládají do mozku základy jejich „třídního vědomí“ (Huxley). Takhle to dělají:

„Alfa-děti nosí šedé šaty. Pracují mnohem více než my, protože jsou nesmírně chytré. Jsem opravdu velice rád, že jsem beta, protože nemusím tolik pracovat! A kromě toho my bety jsme něco mnohem lepšího než gamy a delty. Gamy jsou hloupé. Všechny nosí zelené šaty a delty nosí khaki. Ne, nechci si hrát s deltami. A epsiloni jsou ještě horší. Jsou nejhloupější ze všech, neumí ani číst ani psát. Kromě toho se oblékají černě a to je ohavná barva. Mám takovou radost, že jsem beta!“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Obchodní poznámka: je fakt dobrý okamžik na nákup portrétů, které by mohly děti nést: „Portréty prezidenta Miloše Zemana pro školy nebo úřady jsou teď ve slevě. Prodávají se za dvacetikorunu, tedy za polovinu původní ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám