Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Byl summit EU s Tureckem úspěšný? - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

V Bruselu představila kancléřka Merkelová ve spolupráci s Tureckem návrh dohody, která by měla zajistit proměnu nelegálního uprchlictví v legální. Je to dobrý základ, ale v navrhované podobě je v podstatě neprůchozí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Všichni uprchlíci i migranti, kteří se dostali do Evropské unie přes Egejské moře nelegální cestou, by měli být Tureckem převzati v blíže neurčeném budoucím termínu zpět. Výměnou za takový postup Ankara žádá další finanční podporu, urychlení přístupových jednání a bezvízový styk. A především přesídlení Syřanů s nárokem na azyl ze svého území přímo do EU.

Nejde ani tak o peníze. Tři nebo šest miliard eur Turecku nehraje tak zásadní roli. I kdyby to bylo deset, dvacet, či třicet miliard, bohatá Evropská unie zdroje má. Za záchranu Schengenu a politicky znesvářené Evropské unie na pokraji bodu, za kterým již spolupráce v praxi není téměř možná, se je vyplatí poskytnout. Mnohem problematičtější jsou jiné body.

Tak například ony přístupové kapitoly. Případné členství Turecka v Evropské unii má mnoho odpůrců. Za všechny zmiňme Francii, Rakousko a Německo. Za výše zmíněné i nejmenované členy EU, kteří jsou proti, vystoupil nejzřetelněji Kypr. Na severní části ostrova stále existuje Severokyperská republika, patřící Turecku. Vznikla po okupaci tureckou armádou a uznává ji právě jen Turecko. Dokud se konflikt nevyřeší, bude blokovat členství Turecka v EU.

Další úskalí je mechanismus, podle kterého by měli být uprchlíci s právem na azyl přemísťování do Evropské unie. Pokud by měl fungovat, vyžadoval by naplnění dohody o kvótách. S těmi nesouhlasí především země Visegrádu. Hlavně Slovensko a Maďarsko, které dohodu žalovalo u soudu.

Všech těchto úskalí na cestě k uskutečnění plánu si jsou zcela jistě všechny strany jednání vědomy. Nabízí se tedy otázka: Co bude případná dohoda, která má být dopracována v příštích dnech obnášet náhradou? Více peněz, užší spolupráci, další výhody?

Přesto summit částečně úspěšný byl. Na stole leží návrh, o kterém se dá jednat. Jak v rámci Unie, tak následně s Tureckem. Unijní politici by si však měli vzpomenout na doby, kdy i oni dokázali jednat tvrdě. Pozitivními i negativními pobídkami. Úplný výsledek ale přijde až s hmatatelnými výsledky.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

A doufejme, že si Berlín nevyrábí alibi. Ve stylu „my jsme se snažili, ostatní ale dohodu neumožnili.“ Nebo počátek nástroje, který odstaví na druhou kolej země, které odmítnou spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám