Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Proč se vyhýbá prezident Pražákům? – Jan Dubenský

Novinky, Jan Dubenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident na cestách po vlastech českých. Tak lze charakterizovat podstatný rys po léta dodržovaného pracovního programu prezidenta Zemana. Již od nástupu do funkce v roce 2013 se staly pravidelné návštěvy jednotlivých krajů České republiky, jak to dokumentuje jejich již v létě 2013 poprvé zveřejněný časový plán, prezidentským folklórem.

Jan Dubenský

Článek

Této tradici je prezident věrný i nadále - právě pobývá v Karlovarském kraji. Program prezidentova putování po krajích je pestrou mozaikou míst a setkání nejen s krajskými činiteli, ale i návštěv podniků, škol a shromáždění s občany.

Bezprostřednost a různost dotazů a nastolených témat tak umožňuje hlavě státu komentovat cokoliv a jakkoliv, což je bohatým zdrojem komentářů a úvah našich médií na řadu dnů. Žánrová pestrost a peprnost některých výroků by si pak zasloužila knižní vydání do souborů, jako byly pověstné „cestopisy“ prezidenta Klause. A v krajích obdržené dárky by na Hradě mohly založit novodobý kabinet kuriozit.

Prezidentova spanilomyslnost je však nepochopitelně odpírána Praze. Hlavní město má sice vedle krajů samostatné právní postavení a její specifikum je dáno charakterem hlavního města republiky, přesto v její struktuře samosprávních a justičních orgánů nacházíme prvky běžné pro uspořádání jednotlivých krajů České republiky a žijí zde také „obyčejní“ lidé. Ale v pověstné cestovní mapě prezidenta Prahu nenajdeme.

Jistě, v hlavním městě se prezident pohybuje po různých institucích a akcích, tu položí věnec, onde pronese úvodní slova, ale na akcích podobných těch z krajů jej nevidíme.

„Odměňuje“ se tak prezident Pražákům za jejich vlažný přístup k jeho prezidentské volbě, či za nemilé přijetí na Albertově, za které se pomstil v šiku svých spolubojovníku tamtéž „do roka a do dne“? Či se bojí konfrontace s jím nenáviděnou „pražskou kavárnou“?

Jan Dubenský

Právník, který většinu svého profesního života spojil s armádou. Dlouhé roky zastával funkci vojenského prokurátora, později přešel na ministerstvo obrany.

Věnoval se rehabilitačním procesům, například případu generála Václava Prchlíka.

Publikoval v Kriminalistickém sborníku a Československé kriminalistice, několik let byl odborným redaktorem rezortního časopisu Vojenská prokuratura a Prokuratura.

Ale je třeba znova opakovat: Praha nejsou jen intelektuálové a prezidentští „rejpalové“. Proto trochu více pozornosti k těm „obyčejným“ Pražákům by prezident měl při svém majestátu projevit. Ale patrně uvažuje tak, že Pražákům je hej i bez něj. Je otázkou, komu to přinese více škody či užitku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám