Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ztracené ukrajinské revolty – Alex Švamberk

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná krize ukrajinské vlády, která probíhá v době druhého výročí od svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče, potvrzuje, že ani druhý pokus Ukrajinců obrátit kormidlo prozápadním směrem neuspěl. Z Ruska se sice stal smrtelný nepřítel, protože se zmocnilo Krymu a podporuje separatisty, ale v chudnoucí zemi prolezlé korupcí stále vládnou oligarchové bojující o ještě větší moc.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Nedávný neúspěšný pokus odstavit premiéra Arsenije Jaceňuka ukazuje, že v zemi stále vládne zákulisní politikaření a boj o moc. Korupci se potlačit nepodařilo, ekonomika se propadá, zemi dusí krize a inflace. Potřebné reformy se odkládají navzdory výzvám USA a hrozbám Mezinárodního měnového fondu, že pozastaví pomoc. Ani vládní krize se ale neřeší, byť z koalice už vystoupily dvě menší strany a koalice ztratila v parlamentu většinu. Poslanci se klidně sejdou až za tři týdny.

Problém je ale pořád stejný. Na Ukrajině vládnou oligarchové, kteří se starají jen o sebe a svůj majetek, a politici musejí plnit jejich zájmy. Žádná jiná opravdová síla tam neexistuje. Proto neuspěla tzv. Oranžová revoluce z přelomu let 2004 a 2005, a proto zůstala po předloňském Majdanu jen hořká pachuť.

Ukrajinci se poprvé pokusili změnit situaci po zmanipulovaných prezidentských volbách na konci roku 2004, z nichž měl vzejít nástupce Leonida Kučmy. V opakovaném druhém kole nakonec porazil kandidát opoziční proevropské strany Naše Ukrajina Viktor Juščenko proruského Viktora Janukovyče. Vládu však netvořili noví lidé, premiérkou byla jmenována plynová princezna Julija Tymošenková, která byla v devadesátých letech zapletena do sporné privatizace plynové sítě.

Šéfem vlivné bezpečnostní rady státu se stal jiný úspěšný podnikatel Petro Porošenko, který s dalšími oligarchy odmítal ideu Tymošenkové na reprivatizaci. Když Juščenko odvolal Tymošenkovou kvůli korupci, prozápadní koalice se rozpadla a k moci se nakonec dostal proruský Viktor Janukovyč.

Rusko využilo chaosu

I on se však dopouštěl mnoha chyb, hlavně se staral, aby dostal Tymošenkovou do vězení, čímž ji posiloval. Poslední kapkou bylo, když odmítl podepsat předjednanou asociační dohodu s EU, protože nutně potřeboval peníze a Rusko mu nabídlo mnohonásobně více než Brusel.

Ukrajinci, kteří stále pokukovali po Západu, vyšli do ulic. Janukovyče se nakonec zbavili. A bez odkladů, když demonstranti odmítli přijmout Západem složitě vyjednanou dohodu o jeho odchodu. Rusko ale využilo nastalého chaosu a slabosti ukrajinského vedení i armády. Zmocnilo se Krymu a podporovalo separatisty na Donbasu, což vedlo k občanské válce, která skončila patem.

Kyjev však Donbas, tolik důležitý pro energetiku, nekontroluje a krize v zemi se prohloubila. Mnohé ukrajinské podniky ztratily odbytiště pro své výrobky, protože dodávaly do Ruska. Inflace dosáhla desítek procent.

Alex Švamberk

Novinář, spisovatel, hudebník, skladatel a performer, absolvent Strojní fakulty ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako zahraniční redaktor serveru Novinky.cz. Specializuje se na válečné konflikty a oblasti Korejského poloostrova, Balkánu, ale i na Ukrajinu a Jižní Afriku. Dlouhá léta působil v médiích jako hudební recenzent, i nyní připravuje rozhovory se zahraničními umělci a píše kritiky na soudobou hudbu a nahrávky okrajových žánrů, jako je hard core, industriál a noise.

Korupci se vymýtit nepodařilo a v zemi dál vládnou oligarchové. Není divu. K žádné obměně kádrů nedošlo. Prozatímním prezidentem se stal Oleksandr Turčynov, poradce Kučmy, který měl obchodní vazby na Tymošenkovou a v její vládě byl vicepremiérem. Vystřídal ho regulérně zvolený výše zmiňovaný čokoládový magnát Porošenko, který ani nesplnil slib, že po zvolení prodá většinu svých podniků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám