Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pěsti místo slz

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V ČSSD se ozvaly hlasy, které nenechávají nikoho na pochybách, že Bohuslav Sobotka má v řadách vysokých funkcionářů jasné stoupence, ne-li oddané vojáky. Zní to sice skoro přehnaně, ale válka už běží a nevyhlásil ji Sobotka, nýbrž prezident Miloš Zeman.

Jistě jsou v sociální demokracii i lidé, kteří šéfa nemají v lásce a rádi by se ho zbavili. Naštěstí volbou. Respektive prohranými volbami. Mají to být ty krajské.

Ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který se jednoznačně chová jako maršál Sobotkových vojsk, na aktualne.cz vzkázal „našim hejtmanům, které prezident na rozdíl od premiéra ocenil“, že pokud by strana nemluvila jedním hlasem, nemá v krajských volbách nárok na úspěch. A pokud se ti, co stáli proti Sobotkovi, rozhodnou vstoupit do stejné řeky, může to být jejich konec.

Nechme teď funkcionáře a naslouchejme hlasu voličů. Samozřejmě některých. Jsou bezesporu i jiní. Paní M. B.: „Politice nerozumím, jsem už starší paní, ale to co musíme poslouchat je už k neunesení. Pana prezidenta nechápu za ta jeho ošklivá slova a myslím si, že se mu jednou všechno vrátí.“ Pan J. B.: „Je to jasná příprava na převrat v ČSSD.“ Pan V. P.: „Už je dost M. Zemana na Hradě v tomto provedení!!!!“

A nakonec pan ing. A. P., důchodce (tak se podepisuje): „Pane Zemane, můžete se na Hradě opevnit, jak chcete, můžete mít ochranku, jakou neměl žádný prezident, neustále zvyšujete rozpočet Hradu, hlavně o svou ochranu, protože pořád provokujete všechny v tomto státě i v zahraničí. Nepomůže vám to, my vás i bez kalašnikova při volbách z Hradu vykouříme.“

Cituji, abych ukázal změnu v náladě příznivců i členů ČSSD od sjezdu v roce 2013. Tehdy měli mnozí delegáti nefalšované slzy radosti v očích, že osobně vidí prezidenta. Dnes vidíme spíš zaťaté pěsti.

Jistý důvod, proč tomu tak je, naznačuje čerstvý průzkum STEM. V listopadu 2015 vyslovilo prezidentovi důvěru 54 % obyvatel, v prosinci 53 %. Přesto si rozšíření jeho vlivu v politickém životě nepřeje 53 % lidí. A nejvíce obyvatel (42 %) chce prezidenta, u něhož se vážnost a úcta pojí s reprezentativní „ceremoniální“ funkcí. Toto pojetí Miloš Zeman bodře bourá.

Pokud by se tedy chystaly druhé Lány, byl by to případ, kdy jsou dějiny poprvé tragédie, podruhé fraška. Kdekdo totiž počítá s tím, že se to připravuje a kdo za tím stojí. Vždyť to otevřeně naznačuje sám Zeman, Chovanec jen reaguje. Naposledy na návštěvě jižní Moravy vyzdvihl prezident Michala Haška.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám