Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nedělejte to, pane prezidente

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Pane prezidente. Nemám Vaše vzdělání, ale zajímám se o politické dění. Čtu všechno o Vás a Vaše články. Mně nikdo bulíky na nos věšet nebude. A taky jsem si to přečetl v Týdnu a moc Vás prosím: nedělejte to.

Vy tam říkáte po tom, co Vám redaktor poví, že se Vaše vztahy s premiérem dostaly na bod mrazu: On i mráz může být někdy užitečný. Například proto, že zabíjí bacily. Pane prezidente! My občané víme, že jste skromný člověk, ale nic se nemá přehánět, víte? Poslechněte hlas obyčejných lidí, vyplatí se to. Proč se sám označujete za bacila?

Ne že byste takhle během své politické dráhy nepůsobil. Ale vždycky to přece bylo pro lidi! Mně se už tehdy před víc než dvaceti lety moc líbilo, jak jste slíbil vázat legitimace ČSSD do kůže členů ODS! To bylo ono! A já tedy nemám potřebné vzdělání, ale četl jsem, že bacili můžou být taky užiteční. Že jako rozvrtají a zničí hnilobné zárodky.

A to jste přece dělal už od chvíle, kdy ten ňouma Špidla porazil Klause v roce 2002, sestavil vládu ČSSD a začal vládnout, i když jste měl v plánu, že ty volby projede! Hned jste začal z Vysočiny užitečně bacilit, aby se mu to vládnutí nedej bože nepovedlo. A byl jste úspěšný!

Pak tam byli ti Grossové a Paroubkové a vždycky jste včas kousl. Není vaše vina, že takový Škromach, který měl rozkládat ve Vašem zastoupení, byl tak neschopný bacil, že zkrachoval na sjezdu. Zato jste později působil zvenčí. Melčáka a Pohanku jste Topolánkovi dodal! V čele družiny Zemanovců jste se činil, jen aby neměli socani možnost v téhle zemi vládnout! Pane prezidente, jestli tedy chcete, abyste byl bacil, tak u mě jste superbacil!

Teď k dnešku, pane prezidente. Přišel za mnou Vláďa P., že si dopisoval s Ovčáčkem. Dobře jste si toho kluka vychoval! Víte, co mu píše o Sobotkovi? Já to ocituju: K panu premiérovi: je nechutné, jak paušálně označuje občany této země za fašisty, nacisty, rasisty a xenofoby. Pozoruji u něj rysy totalitního myšlení ve stylu 'kdo nejde s námi, jde proti nám'. Mail můžu doložit!

Pane prezidente! Jestli budete potřebovat řadového občana, který dosvědčí, jak ho Sobotka hnal po ulici a řval Ty fašisto, ty xenofobe podělanej!, tak já to pro vlast udělám! Na odměně se pak dohodnu s panem Mynářem, abychom Vás nezatěžovali.

Žijte blaze ještě dlouhá léta, náš drahý bacile.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Váš občan.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám