Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ten zpropadený Sobotka

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nejcitovanějšími slovy J. V. Stalina v Česku jsou po listopadu 1989 tato: „Kadry rešajut vsjo. Kádry rozhodují o všem.“ O citovanost se zasloužil Miloš Zeman.

Tady je věta z interview pro Právo začátkem roku 2014, v níž se tuto zálibu snaží zlehčit: „S poněkud ironickým podtextem jsem rád citoval Josefa Vissarionoviče Stalina a jeho slavný výrok ,kadry rešajut vsjo'.“ Prostě ironik. Ale věta pokračuje: „On mimochodem většinu těch kádrů nechal postřílet, což je druhý příběh.“

AK-47 byl zařazen do výzbroje Sovětské armády v roce 1949. Stalin umřel v roce 1953.

Diktátorovi se také všeobecně připisuje další výrok: „Je-li člověk, je problém. Není-li člověk, není problém.“ Anatolij Rybakov ale tuto poučku podle svých slov během práce na své slavné trilogii Děti Arbatu fabuloval. Přesto se trefil do diktátorova myšlení tak přesně, že se výrok začal hojně používat, ač není původní.

Shrňme: Kadry rešajut vsjo. Nevyhovuje-li kádr, je třeba ho odstranit (kalašnikov už byl na světě). A je-li nebezpečný kádr sprovozen ze světa, mizí s ním jeho problém.

Teď se podívejme, pro koho představuje nebezpečí Bohuslav Sobotka. Pomůže nám v tom ta hodná paní, která svým dotazem vyvolala odpověď prezidenta republiky, že se premiéra lze zbavit kromě způsobu demokratického, ve volbách, také nedemokraticky, kalašnikovem. Tato žena řekla: „Jak víme, pan Sobotka určitě nestojí za českým národem, ale proti němu.“

Stejně pokřikovali lidé, kteří přišli Sobotkovi vyhrožovat přímo k domu, v němž bydlí. Prezident se často odvolává na to, co mu říkají tajné služby. Že by mu tuto věc zatajily, je málo pravděpodobné. A tak se to všichni tito dobří lidé dozvěděli s takovou jistotou, že ona paní už jen říká „jak víme“?

Dozvěděli se to ze spolehlivého zdroje. Z národa vyloučil Sobotku Jiří Ovčáček. Ale nikoli jako nějaký Ovčáček, ale jako mluvčí prezidenta republiky. Jsme sice v Česku za prezidentování Miloše Zemana, ale ani u nás neztratilo platnost pravidlo, že mluvčí hlavy státu nemluví za sebe, nýbrž za šéfa. Navíc žádné dementi nenásledovalo. Naopak: Zeman označil premiéra za bezpečnostní riziko pro český stát.

Není třeba být Einstein, aby jeden pochopil, jaký český stát měl Zeman na mysli. Takový, jehož podhoubí i věrchuška jsou propojeny s Kremlem přinejmenším tak, jak to okatě demonstruje on sám. Takový, který jde cestou Orbána a Kaczyńského a pracuje na tom, aby přestal být součástí EU nejdříve fakticky, pak formálně. Takový, v němž vládne tandem oligarchy a monarchy.

Ten zpropadený Sobotka tomu stojí v cestě.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám