Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Selský rozum a stejné žaludky

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na úterní tiskové konferenci ANO padl dotaz, jak se staví ke stížnostem pravicové opozice, že místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová přerušila projev šéfa ODS a poslance Petra Fialy, aby nařídila hlasování o programu schůze.

Předtím se k tomuto okamžiku už vyjádřili dva renomovaní ústavní právníci. Jan Kysela řekl: „Podle mého soudu to nebylo v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny, protože ten neumožňuje přerušovat poslance jinak než voláním k pořádku a k tomu, aby mluvil k věci. To se v tomto případě nedělo.“ Zda má případný podnět pravicové opozice k Ústavnímu soudu šanci na úspěch, ale podle Kysely není jednoznačné.

K obdobnému výkladu se přiklonil další expert na ústavní právo Jan Wintr: „Je to porušení jednacího řádu, nicméně Ústavní soud vykládá ústavu v řadě případů tak, že ne každé porušení řádu znamená protiústavnost výsledného zákona, jehož případné přijetí bude Ústavním soudem napadáno.“

Ale první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek na zmíněné tiskové konferenci přišel s dalším názorem. Podívejte se. Petr Fiala začal mluvit. Pak ho Jaroslava Jermanová přerušila, protože na to měla usnesení Sněmovny z roku 1997. A teď mě sledujte. Petr Fiala byl sice přerušen, ale pak slovo dostal znovu, mohl si říkat, co chce, a svůj projev dokončil. Všechno bylo v pořádku. Na to stačí přece prostý selský rozum, odborně uzavřel Jaroslav Faltýnek.

Klid na práci

Chudáci doktoři práv, profesoři, ústavní soudci a jiní jedinci neschopní normální práce, kteří musí trávit svá nejlepší léta výkladem různých nesmyslů. A lidi si je za to ještě královsky platí! Vždyť všechno se dá vyřešit selským rozumem. Život je v podstatě jednoduchý. To jen ti, kteří nikdy neřídili ani samoobsluhu a nejsou s to dělat v týmu pod vedením Šéfa, si schválně vymýšlejí kraviny, aby se nějak uživili.

Lidi z praxe, opravdové tvůrce hodnot, jen zdržují a nenechají je makat. Takoví malomakačenkové a nemakačenkové se nám rozmohli nejen mezi právníky. Je jich plná Sněmovna. Místo aby se stručně během pěti minut vymáčkli s tím, co odsouhlasilo vedení, žvaní blbosti a ještě pořádají obstrukce. A jiní to pak o nich píšou v médiích, která nevlastní Šéf, místo aby se zajistil klid na práci.

Lidičky! Co se vám líbí víc: když přijdete na Karlák a tam je na každém stromě ústavní právník bez disciplíny, anebo když je všechno hezky centrálně zásobované, všichni makají, kšefty frčí, jasný vlastník, jasný zaměstnanec, jasné povinnosti, jasná odměna?

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Vládl by selský rozum. Všichni by měli stejné žaludky. A někteří by je měli stejnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám