Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Krok zpět k pohraničním kontrolám - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

V panoptiku obskurních nápadů šitých horkou jehlou na řešení uprchlické krize je také uzavření hranic mezi členskými státy Evropské unie. Nizozemsko uvažuje o vytvoření mini Schengenu z pouhých několika států. Objevují se návrhy na vyloučení zemí ze střední Evropy z prostoru volného pohybu.

Thomas Kulidakis

Článek

Za jejich nesolidaritu při řešení krize, z které je viní západní Evropa. A nelze zapomenout na návrh vyloučit Řecko, protože prý nedostatečně chrání vnější hranice Evropy.

Vše výše zmíněné má společného jmenovatele. Tím je neschopnost – pesimista by řekl neochota – domluvit se na společném a konkrétním postupu. A ubohé ukazování prstem na „ty druhé, kteří za to můžou“. Přitom je zřejmé, že zrnko pravdy je na všech stranách.

Státy jako Maďarsko a Slovensko by se opravdu mohly více podílet po boku ostatních států. Je opravdu nesolidární, pokud slovenský premiér Fico mluví o přijetí desítek uprchlíků, zatímco například v Řecku nebo Německu jich jsou desítky a stovky tisíc.

Stejně tak je pravda, že je potřeba chránit vnější hranice. Námořní hranice je ale velice těžko ubránitelná oproti hranici „zelené“, která se dá oplotit. Úžiny mezi Tureckem a Řeckem jsou široké několik kilometrů a malé čluny hravě proplují. Pokud jejich osazenstvo Evropa nechce topit, musí je zachránit. A pak již jsou na území Evropy. Pokud by skutečně řešení leželo na okrajových státech schengenského prostoru, nebyl by důvod dávat Turecku tři miliardy a další výhody, aby uprchlictví omezilo. Jižní státy jsou na pokraji ekonomického a materiálního zhroucení a je jim potřeba pomoci.

Musí se zkombinovat více řešení. Stabilizovat Blízký a Střední východ. S vědomím, že uprchlíci si cestu najdou vždy, je potřeba příchozí bezpečnostně prověřit a připravit integrační programy. Utečencům před válku pomoci, neboť je to morální povinnost. Udělat analýzu slabých a silných míst evropské ekonomiky. Aby bylo zřejmé, kolik a jakých ekonomických uprchlíků je potřeba.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Uzavření Schengenu je hloupost, která ničemu nepomůže. Maximálně tak může zničit velkou a pro všechny zřejmou výhodu Evropské unie. Při cestě autem na dovolenou abychom si pak snad brali všechny myslitelné doklady, abychom se vůbec dostali domů. Nebo si najímali vlastní převaděče, kteří nás při stání v kolonách na přechodech dostanou na druhou stranu a možná i zabaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám