Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jak to opravdu bylo na Albertově – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je smutné, že nejen fašizující pražská Kavárna, ale i leckterý český politik neváhali vznést na adresu našeho pana prezidenta nehorázná nařčení poté, co coby bytostný demokrat promluvil ke shromážděným občanům na Albertově u příležitosti výročí sametové revoluce. Je proto třeba uvést věci na pravou míru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Začít lze tím, že když se začalo proslýchat, že právě v dobu, kdy má pan prezident uctít na Albertově výročí revoluce, se má na stejném prostranství čirou náhodou konat shromáždění Bloku proti islámu, v čele s jeho předsedou Martinem Konvičkou, pražská Kavárna začala okamžitě nemístně spekulovat o tom, že by snad prezident-demokrat nějakým způsobem svoji účast na Albertově s tímto hnutím koordinoval.

Mluvčí pana prezidenta Jiří Ovčáček proto vysvětlil, že pan prezident, který vloni odhalil na Albertově pamětní desku, má v úmyslu uctít na témže místě 17. listopad položením kytičky. Pokud ovšem budou na témže místě shromážděni občané, prezident coby demokrat k nim samozřejmě promluví.

Což se také stalo a prezident byl nucen přednést zcela nepřipravený, improvizovaný projev. Na Albertově se totiž nakonec sešli ve stejnou dobu, kdy tam dorazil pan prezident, také příznivci několika občanských a politických subjektů: Bloku proti Islámu, Strany práv občanů, jakož i hnutí Úsvit. Svoje sympatie k panu prezidentovi vyjadřovali zástupci těchto hnutí transparenty s nápisy „Ať žije Zeman!“

Kdyby byla policie stejně bdělá v roce 1989, kdo ví, kde jsme dnes mohli být

Byla přítomna i představitelka význačného společenského hnutí Skuteční přátelé Ruska  Jelena Vičanová, která prostor pro toto shromáždění občanů jako první zamluvila u pražských úřadů – a to čirou náhodou na dobu, kdy nakonec přišel i pan prezident. Spolu s ní a dalšími význačnými představiteli české občanské společnosti přišli českého prezidenta podpořit i zástupci německého protiislámského hnutí Pegida.

Studenti vpuštěni nebyli

Prezident coby demokrat ve svém projevu odmítl nálepkování a netoleranci vůči demokratickým postojům, jaké zastávají kupříkladu i uskupení, k nimž promluvil. Vzpomněl také nedůstojného a nedemokratického řevu davu o rok dříve. Nakonec si spolu s panem Konvičkou a dalšími přítomnými demokraty zazpíval českou národní hymnu.

Ti, kdo pana prezidenta nyní kritizují, neopomenou jedovatě zmínit, že policie, která bez problémů povolovala vstup na prostranství, kde prezident uctil 17. listopad, zástupcům výše zmíněných organizací, nedovolila, aby na totéž prostranství byli vpuštěni představitelé studentů, kteří si z bůhvíjakého důvodu činili na vstup též nárok.

Zášť vůči panu prezidentovi zašla tak daleko, že Kavárna i akademická obec dokonce mluví nestydatě o tom, že výročí bylo prezidentem a jeho příznivci studentům ukradeno, protože právě studenti spustili před 26 lety na Albertově řetěz událostí, které vedly k revoluci.

Jak ale vysvětlil mluvčí Ovčáček, jednalo se ve skutečnosti o plánovanou provokaci studentů. Na prostranství se chtěli dostat lidé, kteří se veřejně obnažují. Navíc měli studenti možnost přijít dříve, později, nebo vůbec.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Nezbývá než na závěr vyslovit uznání policii, jejímž úkolem je v situacích, jaká nastala na Albertově, nepochybně v prvé řadě chránit prezidenta. Ta neomylně poznala, kdo jsou občané z Bloku proti islámu, Úsvitu, SPO a Pegidy, k nimž by prezident po položení kytičky snad chtěl promluvit, a kdo takovými občany nejsou. Kdyby byla policie stejně bdělá v roce 1989, kdo ví, kde jsme dnes mohli být.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám