Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zítra se bude makat všude. Beze mě

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Když maminka přivedla 24letého Andreje za ruku do uliční organizace KSS, hrála tam právě písnička Zítra se bude tančit všude. Zapamatoval si chytlavou, bodrou melodii a pěkná slova. Po letech, když už měl za sebou Maroko, družbu se Standou Grossem, otravné politiky, kteří furt chtěli větší a větší úplatky a všichni kradli, a rozhodnutí vstoupit do politiky, aby tato buzerace aspoň vůči jeho osobě skončila, si na tuto písničku vzpomněl.

„Zítra se bude makat všude!“ vykřikl jednou uprostřed porady politické divize Agrofertu a vylekal Faltýnka. Netrvalo dlouho a byl z toho jeden z klíčových sloganů hnutí ANO. Na závěrečném schvalování vyřadil některé silné, ale málo povedené verze. Například Kdo nemaká, nežere koblihy! Nakonec z toho bylo známé a úspěšné: Nejsme politici, makáme.

Když se politiky nakonec stali za jásotu příznivců, kterým se líbila Andrejova mužná postava a lidová řeč, za chvíli seznali, že je to slogan, který zní nikoli hrdě, ale blbě. Tak ho pozměnili: Nejsme jenom politici, makáme.

Makali. Chránili stát před rozkrádáním. Radmila Kleslová si na to konto přihodila pár vedlejšáků. Rozkrývali úniky peněz a podivné manipulace se státním majetkem. A Faltýnkův syn si přidal placené členství v dozorčí radě.

Vyvrcholením se měla stát EET, elektronická evidence tržeb. Už i stranický pes Račun bezvadně ovládal, kromě trhání figuríny Miroslava Kalouska, pokyn Účtenka! Vrhl se do kouta, kde stály opřeny o zeď gigantické paragony, s námahou jeden přinesl, položil před Šéfa a vrtě ocáskem se s láskou díval do jeho očí v očekávání pamlsku. Členové ANO ho natáčeli na video a potají před zrcadlem nacvičovali stejný pohled.

Dovolená s dětmi

Andrej se nechal slyšet – aspoň v podání jeho koaličních spoluvládnoucích –, že pokud nebude EET fungovat, bude to jeho konec ve vládě. Čtyři z pěti chorvatských trhovců, které oslovil a vyrobil z toho video, mu dalo za pravdu. Prostě to frčelo a žádný kmotr nebo proradný politik by nemohl říct ani ň.

„Zítra se bude makat všude!“ zopakoval jednoho dne na schůzi ANO. „Ale beze mě.“ A už běželo zpravodajství: Další mimořádná schůze Poslanecké sněmovny kvůli vyššímu zdanění hazardu se bude konat bez ministra financí Andreje Babiše (ANO), kterého přitom vláda pověřila jako zástupce předkladatele. Šéf hnutí má totiž dovolenou, kterou tráví s dětmi v Dubaji.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Makat se má na svém, pak to člověka baví, to dá rozum. Dokud stát není řízen jako firma, stojí to za starou koblihu.

Reklama

Výběr článků

Načítám