Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Do čí náruče nakonec zamíří

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Z nákladního vozu se svařenými dveřmi osvobodila v úterý večer rakouská policie ve Vídni 24 migrantů. Postranní dveře malé dodávky byly údajně zavařeny zevnitř. Na zadních dveřích byla zvenku připevněna závora se zámkem. Všechna okénka byla zamřížovaná. Dovnitř se podle strážníků nemohl dostat čerstvý vzduch a převážení migranti neměli šanci se bez pomoci dostat ven.

Vůz údajně přijel z Maďarska, řidič byl rumunský. Takže už to není jako koncem 30. a začátkem 40. let minulého století, kdy plynová auta vynalezl a používal k zabíjení stalinský SSSR a později jeho bratranec, Hitlerovo Německo. V moderní době se v zemích, které se – čím dál víc se zdá, že pro řadu jejich občanů nedopatřením – přihlásily k opačným hodnotám než Stalin a Hitler, spojili zabijáci bezmocných do internacionály. A v míru.

Nějaký člověk musel nejdříve vybrat peníze od uprchlíků, pak zavařit dveře, utěsnit škvíry a prověřit mříže na oknech. Ještě že neměl do nákladního prostoru zavedený výfuk. No nežil celou tu dobu marně v Evropské unii s jejím humanismem, že.

I bezvěrci stále má co říct Kazatel: „Je čas kameny rozhazovat i čas kameny sbírat, čas objímat i čas objímání zanechat.” Rozhazování je vidět a cítit ažaž. Zároveň probíhá sbírání. A leckdo nachází jistotu v objetí s jinými vykořeněnci. Například Daniel Kalenda, čerstvě vyloučený z KDU-ČSL, by měl podle svých otevřeně ventilovaných názorů padnout do náruče lidí kolem těchto pojízdných popravišť.

To je ale parta, do níž se, doufejme, nebude hrnout příliš mnoho členů. I když je bude Kalenda třeba lákat voláním, že není ve skutečnosti žádný Kalenda, ale převtělený Jan Hus. Ale tady máme nově zveřejněný údaj: velká většina českých občanů zastává názor, že by se v Česku, ale i v celé Evropě měly obnovit hranice s ostrahou. Více než polovina je nespokojena s tím, jak problém s uprchlíky řeší česká vláda. Ukázalo to šetření agentury Focus, která oslovila přes tisíc respondentů.

Podle agentury radikálně odpovídali především respondenti starší 55 let, nezaměstnaní a lidé s nejnižšími příjmy. Značná část populace (44 %) si myslí, že by stát neměl uprchlíkům pomáhat vůbec, a to jak muslimským, tak ani křesťanským.

Nechávám teď stranou všechny možné námitky ohledně důvěryhodnosti průzkumu, logičnosti uvedených postojů s přihlédnutím k dějinám země a samozřejmě přímou obhajobu těchto názorů.

Každý ať se v tomto zařídí, jak mu srdce a rozum káže. Jen by měl možná dávat pozor, do čí náruče v hledání jistot nakonec zamíří.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám