Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Rozum vědců versus uprchlická hysterie - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 1200 českých vědců už podepsalo výzvu, v níž varují před xenofobií vůči uprchlíkům, kterou rozpoutávají některá politická uskupení a přiživují některá média. K jejich přesné analýze toho, co se u nás děje, netřeba mnoho dodávat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Kupříkladu píší: „O imigrantech, lidských bytostech, se píše, jako by šlo o škodnou zvěř či parazity valící se do naší vlasti, aby vysávali sociální systém nebo rovnou vraždili a znásilňovali. Cizinci žijící v Evropě jsou vykreslováni jako pátá kolona, podvodníci a zločinci.”

Vědci dodávají, že muslimové jsou často ztotožňováni s teroristy bez ohledu na jejich názory. Varují, aby lidé nepodléhali primitivním pudům, ale pídili se po faktech a spoléhali na selský rozum.

„Dennodenně se z našeho údajně holubičího národa ozývají hlasy přející té či oné skupině cizinců smrt,” píše se v petici. Lidé by ale podle podepsaných vědců neměli věřit každé senzaci, protože, jak známo, čím více je zpráva šokující či děsivá, tím dále bývá od pravdy.

Politiky, kteří mohou rozhodovat o přijímání uprchlíků, vědci nabádají, aby nepodléhali veřejnému mínění, ale zohledňovali potřeby a možnosti společnosti i migrantů. Rovněž vyzývají média, aby nešířila paniku a vykonstruované senzace.

Co k tomu dodat?

Žijeme v době, kdy prezident země v situaci, kdy se k nám nevalí žádná nezvladatelná vlna migrantů (máme co do činění jen s několika stovkami ubožáků, kteří se většinově pouze pokoušejí naší zemí projet), populisticky svolává schůzky s vedením armády a předsedy obou komor parlamentu, v nichž volá po nasazení armády k ochraně hranic. Tentýž prezident uprchlíkům vzkazuje, že je k nám nikdo nezval, ať jdou pryč.

Češi coby národ vcelku nepochopitelně (už vzhledem k relativní okrajovosti problému u nás i vzhledem ke své bohaté emigrantské historii) vedou v celoevropských průzkumech odmítání uprchlíků a strachu z nich.

V takové době je u nás hlas vědců oázou v poušti. Vědců, kteří vědecké bádání i svoji pověst neodstavili na vedlejší kolej politických trafik, třeba v lavicích europarlamentu, nebo fanatického boje s islámem, o němž, jak přiznávají, moc nevědí.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Současná uprchlická vlna je bezpochyby dramatickou a komplexní událostí. V jejím hodnocení je tak bohužel snadné sklouznout k populismu a nedostatku lidství, což otevírá brány iracionalitě, která Evropu v minulosti tak tragicky poznamenala. Je proto dobře, že významní čeští vědci a akademičtí pracovníci se rezolutně ohradili proti šířící se vlně iracionálních běsů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám