Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ne vedro, ale technopárty - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Minulý týden nesužovaly chataře vedra, zato na Teplicku technopárty.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Fascinuje mě, že když dělá člověk cokoli legálního, potřebuje mraky povolení, razítek, souhlasů, vyjadřování, nahlašování. A každý státní/krajský/obecní orgán je velkej pán. Hrozí vám tu pokuta 4 mega, tu 300 tisíc a tak. Zato když najede 4000 (většinou zahraničních) smažek a tři dny dělají megahluk, bordel, kolaps lokální dopravy a tak dále – policie ani místní orgány nic „nemůžou“ a jen chlácholí místní obyvatele a odklánějí dopravu.

Nemíním vůbec kritizovat dredy či tuc-tuc muziku, protože se svýma vlasama se už do větších kreací nemůžu pouštět (maximálně by asi šla přehazovačka) a týhle hudbě se snažím vyhýbat, což neznamená, že ve správné kombinaci drog, alkoholu a nevímčehodalšího – to třeba není skvělá záležitost.

Taky si myslím, že většina návštěvníků jsou normální mladí lidé, kteří si jedou trochu zařádit – jinak by byli na diskošce na Mácháči nebo sjížděli Vltavu a pařili v kempu. Z tvrdšího jádra (co vlastní ty silné soundsystémy) jsem znal jenom jednoho týpka (Němce), kterého si vzala jedna bývalá spolužačka. Mají se dobře, zimu tráví někde ve Španělsku v přívěsu, jinak jsou v Berlíně v alternativní čtvrti anebo „cestujou“. Dítě chodí do školy tu tam, tu zase v Berlíně.

Pochopitelně berou německé sociální dávky, které byly výrazně vyšší než můj tehdejší učitelský plat. To mu samozřejmě nebránilo mě upřímně nenávidět jako „měšťáka“ (takovej ten debil, co chodí do práce, platí daně a myslí si, že dávky by měli brát jen lidi ve skutečné nouzi). Jo ještě měli dva psy – asi velký milovníky pořádných decibelů.

No nic, jsem trochu zaujatej. Pojďme k těm razítkům.

Jednou jsme dělali přes prázdniny velkou přestavbu školy. Bylo to šibeniční časově, nervy. Vyjádření památkáře (budova byla z roku 1975 nebo tak něco) – dobrý. Sto dalších věcí. A najednou (asi na nějaké udání) – zastavte stavbu – tamhle v těch otvorech by mohli hnízdit vzácní rorýsi. Já nemám moc rád ty přežrané holuby, ale proti rorýsům nemám nic. Akorát říkám – „ale víte, když tu přestavbu nestihneme, tak se škola neotevře a třeba zkrachujem. Řada těch učitelů má taky děti, stejně jako ti rorýsové – taky chtějí jíst a bydlet.“ Ne.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Nakonec se nějak horko těžko podařilo dokázat, že ve skulinách pod střechou žádný rorýs nehnízdí, a ztratilo se jen pár dní. Stihlo se to a už je to dávno.

Ale vrtá mi hlavou – jak se teď hnízdilo rorýsům na Teplicku v těch 120 decibelech?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám