Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Proč dnes držím palce Spartě

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Když minulý týden remizovala Sparta s CSKA, byl z ohlasů ruských médií cítit šok spojený se vztekem. Jak to mohli udělat nějací Češi jejich fotbalovým idolům? Odveta tedy musí být v režii Moskevských, neboť jde o velké geopolitické věci.

Nastávajícím novinářům to nedávno vysvětlil televizní moderátor Ernest Mackiavičius, který obsluhuje Putinovy Přímé linky: „Vzpomeňte si, jaká byla žurnalistika v roce 1942. Copak dávala hlas každé straně sporu?“ Podle něj jsou ruská média mobilizační a jejich základním reflexem se musí stát obrana státní moci.

Válka zuří v hlavách politických a mediálních náčelníků a je nepřetržitě cpána do hlav diváků. Vypadnutí moskevského klubu s armádními kořeny z Ligy mistrů po neúspěchu s nějakými Čechy vnímá jako prohranou bitvu.

Jeden z nejtvrdších ruských kritiků režimu Andrej Piontkovskij před dnešní odvetou jízlivě napsal: „Doufám, že naši árijští kluci s chromozomem duchovnosti navíc pochopí situaci a nebudou v Praze skandovat fašistická hesla.“

Naráží na dva výroky z nedávné doby. Politolog a poslanec Dumy Vjačeslav Nikonov (jméno a některé názory převzal po svém dědovi Vjačeslavu Molotovovi) sdělil, že Rusové jsou Árijci z Karpatských hor.

Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij zas prohlásil, že ruský národ má chromozom navíc. Hned se začalo mluvit o duchovnosti, kterou má jako bonus vůči Západu. Realita chromozomu navíc je ale mnohem smutnější.

Válčící duchovnost se naposled projevila ve výnosech prezidenta a vlády RF. Stát má přestat dovážet velké množství zboží z ciziny (s výjimkou Běloruska, Kazachstánu a Arménie). Nejvíc vzrušil veřejnost zákaz importních kondomů. Premiérův poradce Gennadij Oniščenko ale vysvětlil, že přispěje k vyřešení demografických problémů Ruska a zvýší ukázněnost občanů.

Prezident nařídil, aby se ničily veškeré potraviny, které předtím zakázal dovážet. Tedy maso, mléko, ryby, ovoce a zelenina z EU, USA, Kanady, Austrálie a Norska. V Rusku mělo v prvním čtvrtletí tohoto roku příjmy pod životním minimem 15,9 procenta obyvatel a za chudé označuje oficiální statistika na 23 milióny lidí. Petici adresovanou Putinovi, aby jídlo neničil, ale pomohl sociálně slabým, podepsalo už víc než 150 000 Rusů.

Odpovědí je spálení prvních 114 tun vepřového „asi z EU“ (přesně se neví). Po celé zemi se šíří hnutí za efektivní ničení. Šťáry budou nejen ve velkoobchodech a skladech, ale také v jednotlivých obchodech. Na Dálném východě se chlubí, že jídlo budou vyhazovat na skládky, deformovat traktory a zahrabávat do země. Také zazněl názor, že by ho měl sežrat ruský dobytek.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Fandím Plzni. Bude to tak i dnes večer. Ale předtím budu držet palce Spartě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám