Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jak se jmenujete, kolego?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

„To vás tak prověří, že po čtyřhodinovém testu ani nevíte, jak se jmenujete.“ Testovat ctěné čtenářky a vážené čtenáře by bylo nemístné, a proto nabízím jen lehoučký kviz. Zmíněná věta se vztahuje: a) k praktikám KGB; b) k praktikám CIA; c) k navrženým psychotestům, které mají vyloučit z řad ANO neloajální sou… promiňte, kandidáty.

Autorem tohoto výroku je: a) neznámý muž bez dokladů objevený u pisoáru, kde močil před objektivy; b) Gérard Depardieu po obdržení ruského občanství; c) nalezenec v českém parlamentu slyšící na jméno Jaroslav Faltýnek. C) je správně!

To byla právě jeho myšlenka, s těmi psychotesty. Měl z nich patrně nezapomenutelný zážitek. Pana Faltýnka ale prověřili v Agrofertu. To jsem chtěl dodat pro větší objektivitu. Že jako ANO není Agrofert. To jsem ale ťunťa s tou svou objektivitou. Měli by mě za trest podrobit jejich psychotestu. Na konci bych sice nevěděl, jak se jmenuju, ale věděl bych přesně, co je co a hlavně kdo je šéf.

Idea psychotestů v ANO vznikla poté, co jejich vlastní lidé pomohli sesadit jejich vlastní primátory. Dříve používané vysvětlení, že takové věci se v ANO stávají jenom tehdy, když jejich lidi svedou kmotři v cizích službách, už nezabralo. Kupodivu nepadlo ani slovo „karusel“.

Místo toho Jaroslava Faltýnka logicky napadlo, že už dost bylo té demokracie a že když neprošel jeho nápad zkrátit ty řeči poslanců ve Sněmovně na pár minut, tak si udělá pořádek alespoň doma. Stát jako firma, ne? Tak proč ne politické hnutí jako firma? Stejně to všichni vědí, tak proč to zakrývat. Jak se to lidově říká? Karty na stůl a nalijeme si čistého vína.

Z Faltýnkova vyjádření vyplývá, že metodiku a praktické provedení psychotestů už mají v ANO (tedy v Agrofertu, ale dost bylo té hry na politickou korektnost) vymakané a zmáknuté. Přesto bych si dovolil upozornit, domnívaje se, že nedílnou součástí této personalistiky je zkouška na detektoru lži, na jisté nebezpečí, které může nastat v procesu.

S přihlédnutím k tomu, co řekl vyslýchaný v přiložené ukázce, jaké to mělo následky a jaký je název hnutí, jež je aktérem našeho případu, lze usoudit na zvýšené riziko zvažované operace (https://www.youtube.com/watch?v=k9Ylu0YywoA).

Přesto věřím, že po úspěšném zpracování budou všichni kandidáti jako jeden muž odpovídat na otázku Jak se jmenujete, kolego? stručným a správným Babiš. Ostatně tato odpověď fakticky dostala do poslaneckých lavic za ANO muže jménem Miloš Babiš. A to ani nemusel na psychotesty.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám