Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: S Islámským státem na věčné časy? - Jan Ludvík

Novinky, Jan Ludvík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel FBI James Comey minulý týden varoval před nebezpečím terorismu ze strany Islámského státu, které prý dokonce převyšuje původní hrozbu představovanou starou dobrou Al-Káidou po 11. září. Představa na jednu stranu dost možná pravdivá – na stranu druhou určitě děsivá.

Jan Ludvík

Článek

Rozhodně není pochyb o tom, že IS dokáže i prostřednictvím sofistikované propagandy na sociálních sítích přilákat nemalé množství stoupenců ochotných sáhnout k politickému násilí. Přímé spojení mezi konkrétním teroristou a mateřskou organizací je přitom často tak nějak volné. Čelit útokům se stává mnohem obtížnější, než si vyžádala kampaň vůči relativně centralizované Al-Káidě.

Vzhledem k historii IS, sahající k organizaci známé jako Al-Káida v Iráku, by jeho teroristická šikovnost neměla překvapovat. Ovšem sama protiteroristická optika vnímání Islámského státu se stává nebezpečně zjednodušující. Zastírá hybridnost organizace, jež spojila teroristy z Al-Káidy v Iráku s bývalými vojáky Saddámovské armády, a obohatila tak svoji rozvinutou schopnost sektářských útoků a zveřejňování stínání hlav na internetu o nemalé schopnosti organizovat správu území a vést regulérní válku.

Dnešní IS je stejně tak teroristickou organizací jako kvazi státem. Státem, jenž na svém území vládne tvrdě a krutě, ale nastoluje elementární pořádek a pravidla. Často k velké úlevě řady místních. Tak trochu jako dříve Tálibán v občanskou válkou ničeném Afghánistánu.

A zatímco u teroristických organizací tak nějak čekáme, že dříve či později budou nevyhnutelně poraženy a zmizí, u kvazi států  to zdaleka nemusí být pravda.

Mezi praktiky i teoreticky zahraniční politiky pomalu začíná zaznívat úvaha, že IS bude dost možná kontrolovat dobytá území po mnoho let. Irácká a dnes už ani syrská vláda si s ním zatím evidentně neumí poradit. Rozsáhlá a rozhodující zahraniční intervence, jež by dokázala IS vojensky porazit, se nezdá být pravděpodobnou.

Jan Ludvík

Je odborným asistentem na Katedře bezpečnostních studií, výzkumným pracovníkem Střediska bezpečnostní politiky IPS FSV UK a příležitostným komentátorem veřejného dění. Studoval na Univerzitě Karlově a University of Richmond.

Doktorské studium absolvoval v oboru mezinárodní vztahy. Odborně se zaměřuje na vztah mezi politickou a vojenskou silou, ozbrojené konflikty, americkou a českou zahraniční a bezpečnostní politiku.

Je autorem knihy Nuclear Asymmetry and Deterrence: Theory, Policy and History.

Aktvní je na síti Twitter @JanLudvikSBP

Islámský stát tady není navždy o nic víc než Sovětský svaz. Ale vnímat ho redukcionisticky jen jako teroristickou organizaci snižuje západní schopnost vytvořit si efektivní strategii, jak se s ním vypořádat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám