Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Poselství prezidentova striptýzu

Právo, Alexandr Mitrofanov

Je téměř nepředstavitelné, že by současný český prezident mohl patřit mezi fanoušky komiksu Opráski sčeskí historje. Natož aby používal internetové memy. V každém případě Jiří Ovčáček nic takového v zastoupení pana prezidenta netlumočil. Přesto se zdá, že Miloš Zeman dvěma výstupy na veřejnosti v minulém týdnu dokonale naplnil mem z Oprásků. Zní: Se stim smiř.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Čeští prezidenti dělávali všelijaké věci. Jeden jezdil na koni. Další prý utíkal ochrance, aby si mohl posedět s chlapama v hospodě u piva. Jiný měl taky rád hospůdky a k tomu ženské. A byl mezi nimi i takový, kterému se nikdy nic neřeklo, ale on přesto věděl úplně všechno. Myšlenkový striptýz předvedl mnohý z mužů na Pražském hradě. Ale do naha doopravdy, aby si voliči prohlédli všechny faldíčky a znaménka, šel jen Miloš Zeman.

Nejdříve před kameru – záměrně, jinak bychom panu prezidentovi museli přisoudit zbrklost, což z definice nejde – předstoupil jen v kšiltovce a kytičkovaných bermudách. Později za pomoci dvou svalovců a nordických holí (obdiv ke skandinávskému sociálnímu státu?) se procházel po dně rybníka a trochu plaval.

Byl to obrázek starého muže v nedobré fyzické kondici. Ale protože věřím, že Miloš Zeman nedělá nic jen tak, muselo to mít z jeho strany nějaký smysl. Ostatně není první hlava státu, která je se zdravím na štíru. Franklin Delano Roosevelt byl na tom ještě hůře a přesto řídil Spojené státy. I když přitom netvrdil dlouhé měsíce, že v mládí četl od George Washingtona článek s názvem Nezávislost je chiméra.

Prezidentský mandát Ludvíka Svobody byl ukončen nestandardní cestou kvůli jeho zdravotnímu stavu. Boris Jelcin vypadal ke konci své éry v Kremlu jako živá mrtvola. Nakonec odstoupil sám a označil nástupce jménem Vladimir Putin. To by ale u nás mohlo v té horší variantě vyústit v označení Vratislava Mynáře. V Rusku existuje mystické pravidlo, že od roku 1917 se v čele státu vždy střídají holohlaví s vlasatými. My mystiku nemusíme. U nás stačí, že všichni polistopadoví prezidenti musí mít dvojslabičné příjmení (tedy Klaus má diftong, ale takové fajnovosti si určitě vymyslela pražská kavárna). Mynář to splňuje.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Zemanovo poselství, kromě pochopitelné snahy ukázat svým skalním, že je stejný jako oni, by mohlo spočívat právě ve zmíněném Se stim smiř. Že je na Pražském hradě právě takový člověk, právě v takovém fyzickém a duševním rozpoložení. Stejně po jeho případném silném vyzyvateli v další volbě hlavy státu není vidu ani slechu. Takže se Zeman prochází po dně a třeba plánuje druhé období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám