Hlavní obsah

GLOSA: Třicet osm a jedna tragédie - Jan Ludvík

Novinky, Jan Ludvík

Smrt třiceti osmi turistů na tuniských plážích představuje třicet osm nezpochybnitelných lidských tragédií. Třicet osm zmařených životů a třicet osm smutků pozůstalých. Součet těchto třiceti osmi se však může stát tragédií ještě větší.

Jan Ludvík

Článek

Palba atentátníka nezraňovala a nezabíjela jen západní turisty. Těžké zranění utrpělo hlavně Tunisko, přes všechny možné výhrady jeden z největších úspěchů kdysi oslavovaného Arabského jara.

Březnový útok na muzeum Bardo byla evidentně většina turistů, na jejichž penězích stojí a padá patnáct procent tuniského hospodářství, ještě ochotna tolerovat. Nelze všemu zabránit a výjimka potvrzuje pravidlo, že v Tunisku je bezpečně, říkali si. Druhý útok už nejspíš zasáhne turistický průmysl mnohem víc.

A to může být obrovská škoda. Tunisko skutečně mělo potenciál stát se modelovou stabilní demokratickou zemí v duze nestability. Tato šance je v ohrožení. A Západ vlastně nemůže udělat mnoho. Volá se po vyzbrojení a vycvičení tuniských bezpečnostních sil. Ale co s nimi vlastně bylo v nepořádku? Má snad Tunis málo zbraní? Spíš ne. Samozřejmě protiteroristická spolupráce a nějaký výcvik můžou pomoci. Ale tuniská policie a armáda mají dost zkušeností ještě z dob Bin Alího. Takže pomoc bezpečnostním sborům asi rozhodující nebude.

Jan Ludvík

Je odborným asistentem na Katedře bezpečnostních studií, výzkumným pracovníkem Střediska bezpečnostní politiky IPS FSV UK a příležitostným komentátorem veřejného dění. Studoval na Univerzitě Karlově a University of Richmond.

Doktorské studium absolvoval v oboru mezinárodní vztahy. Odborně se zaměřuje na vztah mezi politickou a vojenskou silou, ozbrojené konflikty, americkou a českou zahraniční a bezpečnostní politiku.

Je autorem knihy Nuclear Asymmetry and Deterrence: Theory, Policy and History.

Aktvní je na síti Twitter @JanLudvikSBP

Sama tuniská vláda si je problému vědoma. Rozhodla se zasáhnout proti radikálním mešitám. Vyzbrojit ochranu hotelů a turistickou policii. Otázkou zůstává, zda to bude stačit k získání důvěry turistického průmyslu zpět. Šance existuje. I po dvojici útoků je mnohem pravděpodobnější, že vás na dovolené srazí auto nebo se utopíte při potápění, než že vás zasáhne kulka atentátníka. A cesta do Tuniska může být chápána i jako konkrétní individuální akt odporu proti islamistickým radikálům. Zpráva, že se někdo nedal zastrašit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám