Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Co je K v názvu KSČM?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Naivní otázka: proč znamená zkratka KSČM Komunistická strana Čech a Moravy? Stejně naivně začnu pátrat od zdroje, z něhož se do Čech, Moravy a Slezska název dostal. Komunistická strana Ruské federace je zastoupena v parlamentu v opozici vůči vládnoucímu Jednotnému Rusku. Pojďme zhlédnout, jak smýšlí.

Narazíme na velebení J. V. Stalina. Protikorupční výbor ruských komunistů je pojmenován po něm (http://beyvora.ru/). Straničtí funkcionáři se k jeho době stále vracejí jako ke studnici nápadů. A není to – jako v naší KSČM – doména jednotlivců, které vedení toleruje, protože říká, že má ve straně demokracii. S ódou na Stalina vystoupil při příležitosti 61. výročí úmrtí bývalého sovětského vůdce sám předseda KSRF Gennadij Zjuganov (http://kprf.ru/party-live/cknews/128982.html).

Oficiální hodnocení J. V. Stalina ruskými komunisty zní: „Velký stranický a státní činitel, člověk, který poskytl pracujícímu lidu naději na první na světě spravedlivý socialistický stát, geniální teoretik marxismu-leninismu, bolševik, revolucionář a věrný druh Vladimira Iljiče Lenina“. Toto v našich končinách od oficiálních komunistů neuslyšíme.

Jejich ruští soudruzi jdou ale dál. Čerstvě zveřejnili provolání k Putinovi, které ho vyzývá, aby v zemi fakticky zavedl válečný stav (http://kprf.ru/rusk/143156.html). Ani toto není v souladu s vystupováním českých a moravských komunistů. Ti naopak hlásají mír. Tak kdo je tady správný soudruh?

Možná ale oplývá KSČM jinými vlastnostmi, které bývaly spojovány s komunistickou ideou. Tak třeba že členové a funkcionáři strany nepodnikají a nemají vlastní obchodní zájmy. Ale to jsem asi šlápl vedle. Dialektika určitě počítá se změněným morálně-volním profilem člena strany v podmínkách kapitalismu. Nemůže tak platit ani staré pravidlo, že komunista vystupuje jako vzor chování v pracovním i osobním životě. Leda že by si někdo svobodně vybral za vzor Miloslava Ransdorfa.

Jestliže naše komunistická strana může být zpochybněna ohledně komunističnosti, co zbývá? Kde je stěžeň, osa, základní článek, kolem něhož se všichni semknou? Lenin říkal o bolševicích: Jesť takaja partija! My povíme: Je tu takové zdravé jádro!

Včera řekl Filip na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost: „Svět přešel do fáze negativního míru a bodem zlomu byl nástup George W. Bushe do Bílého domu.“ (http://www.halonoviny.cz/articles/view/38341613). Říkal také něco o výzvách ruských soudruhů k válečnému stavu? Ne.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

KSČM zablokovala třetí čtení Asociační dohody mezi EU a Ukrajinou v den, kdy u nás byl ukrajinský ministr zahraničí. Byla to dobrá, poctivá práce. Ale nikoli pro soudruhy, nýbrž pro Putina, který komunisty nesnáší. Co tedy může znamenat K ve zkratce KSČM, když na komunistickou nohu to kulhá? Kremelská?

Reklama

Výběr článků

Načítám