Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Potřebujeme zbrojařské veletrhy? - Martin Koller

Novinky, Martin Koller

Možná bychom se mohli zeptat, zda potřebujeme veletrhy obecně, ale já se vyznám hlavně v těch, které se zabývají zbraněmi a bezpečností. A člověk by měl mluvit a psát především o tom, čemu rozumí. Brněnský IDET 2015, který se konal minulý týden, má již slušnou tradici, takže můžeme hodnotit.

Martin Koller

Článek

Jako zajímavost lze úvodem připomenout, že v našich zemích se konal pravděpodobně první průmyslový veletrh ve známé lidské historii, pokud můžeme v kontextu tehdejší doby použít slovo veletrh. Jednalo se o specializovanou, především průmyslovou výstavu, kterou pořádal hrabě Chotek roku 1750 ve Veltrusích.

Ve světě se každoročně koná řada výstav zaměřených na oblasti vojenství a bezpečnosti. Většina z těch velkých v Evropě. Ale v posledních dvou dekádách se jejich těžiště přesouvá především tam, kde jsou kupci, tedy směrem na jih a východ od Evropy. Vystavovatelé získávají v řadě případů nezanedbatelnou finanční podporu od státu.

Rovněž IDET je ve srovnání s devadesátými lety menší. Nelze přehlédnout, že naše armáda je již z velké části přezbrojena, takže mnoho velkých obchodů se nedá očekávat. Ale moderní radary, vrtulníky a dělostřelecké systémy, jež potřebuje naše armáda, představují slušnou možnost výdělku. Proto se každé dva roky účastní stovky firem, přestože náklady na zajištění plochy stánku a další služby se počítají ve statisících korun.

Veletrhy jsou zajímavé i z jiného hlediska. V mnoha případech nejde ani tak o vystavované zboží. To si může kdokoli najít na internetu. Jde především o důležité kontakty a informace, které jsou soustředěny na jednom místě. Přitom realita je mnohdy v rozporu s oficiálními prezentacemi. Za nablýskaným stánkem se může skrývat reprezentant společnosti, která vyrábí údajně špičkové produkty. Přitom se jedná o zastaralé technologie, které by bylo možno koupit u čínského výrobce za desetinu ceny, kterou nabízí protřelý obchodník. Nelze tedy přehlédnout, že různé výstavy a veletrhy mohou být místem počátku korupčních kauz nebo naopak fabrikace takových později mediálních show.

Veletrhy jsou do určité míry rovněž prestižní záležitostí a nepřehlédnutelnou formou reprezentace státu. Ke svému zviditelnění, především různým slibům je využívají i někteří politici. Na těch zbrojařských se obvykle prezentují i armády. Nejlepší reklamou každého výrobku a výrobce je samozřejmě zavedení do výzbroje domácí armády. I zde platí, že pozice státu ve světě je dána šíří spektra jeho vojenské výroby. Proto zbrojařských veletrhů ve světě stále přibývá. Navíc zajišťují práci stovkám lidí nejrůznějších profesí.

Martin Koller

Diplomat a podplukovník v záloze. Vystudoval Vysokou vojenskou velitelsko-technickou školu v Martině a také Filosofickou fakultu University Karlovy. V armádě působil jako výzbrojní náčelník a také technický analytik.

V roce 1993 odešel do civilu a pracoval jako obchodní rada a charge d’affair na misi v Kuvajtu a Iráku. Později působil jako analytik na ministerstvu obrany.

Je autorem několika publikací s armádní tematikou, podílel se na založení prezentační akce české armády Bahna.

Kromě již zmíněného IDET se u nás koná ještě Future Forces v Praze. Dvěma zbrojařskými veletrhy se stáváme mezi evropskými a nejen evropskými malými státy doslova velmocí. Otázka je, zda dokážeme tento potenciál efektivně využít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám