Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Podivní andělé míru - Martin Koller

Novinky, Matin Koller

I když květnatou rétoriku reprezentace církevního státu je třeba brát s určitou rezervou, nelze se nepodivit jejímu obsahu. Papež František nazval reprezentanta Palestinců andělem míru. S pohledem do historie, včetně aktuální, lze něco takového označit za opravdu odvážnou nadsázku.

Martin Koller

Článek

Uznávání státu, který ovládají organizace typu Hizballáh, Hamás, Islámský džihád a podobné, se stalo jakousi módou, možná projevem latentního antisemitismu některých politiků a zájmových skupin. Už zde vyvstává zásadní otázka, koho Mahmúd Abbás vlastně reprezentuje.

Příslušníci výše uvedených teroristických organizací poslouchají především svoje velitele a svoje zahraniční islamistické sponzory. Kdyby jim palestinský prezident nařídil složit zbraně a věnovat se mírové práci, dlouho by nepřežil. Dále nelze přehlédnout, že Palestinci bez ohledu na svoji oficiální reprezentaci porušili všechny mírové smlouvy s Izraelem. Opakovaně se dopouštěli teroristických útoků na území dalších států. V současnosti patří mnozí Palestinci žijící na území Iráku mezi bojovníky ISIL (Islámský stát). Jsou tedy spoluzodpovědní za tamní zvěrstva včetně ničení kulturních památek neislámských náboženství.

Představa, že islamističtí teroristé budou uznávat jakési palestinské křesťanské světice, je téměř komická. Navíc křesťané z Palestiny, Iráku a dalších zemí pod tlakem islámu již prakticky zmizeli. V palestinských školách se učí už malé děti, včetně dívek, že budou zabíjet Židy. Nejedná se tedy o nějaký mezistátní politický boj či válku, ale obyčejný rasismus. Kdyby někdo učil něco takového v Evropě, byl by poslán do kriminálu. U palestinského státu to evropským politikům nevadí. Všichni o terorismu a rasismu vědí a všichni mlčí.

Situaci ilustrativně dokumentuje kniha Armáda růží od Barbary Victorové, která vyšla i u nás. Státy, které uznávají Palestinu jako civilizovaný stát schopný působit v OSN, by měly především požadovat složení zbraní teroristických organizací. V opačném případě můžeme mluvit o vítězství zla s bezpečnostními dopady nejen v blízkovýchodním regionu.

Palestinští andělé míru jsou pěkně rohatí a páchnou nikoli kadidlem, ale střelným prachem, trhavinami a krví povražděných civilistů v Iráku, Sýrii, Izraeli i jinde. Kdo nevěří, může si očichat palestinský zastupitelský úřad v Praze. Ustupování násilí a jednostranný mír jsou v islámských zemích považovány za projev slabosti a vedou k pohrdání těmi, kteří je nabízejí.

Martin Koller

Diplomat a podplukovník v záloze. Vystudoval Vysokou vojenskou velitelsko-technickou školu v Martině a také Filosofickou fakultu University Karlovy. V armádě působil jako výzbrojní náčelník a také technický analytik.

V roce 1993 odešel do civilu a pracoval jako obchodní rada a charge d’affair na misi v Kuvajtu a Iráku. Později působil jako analytik na ministerstvu obrany.

Je autorem několika publikací s armádní tematikou, podílel se na založení prezentační akce české armády Bahna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám