Hlavní obsah

GLOSA: O italské ředkvičce a českém žákovi - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před týdnem jsem povečeřel první letošní ředkvičky ze zahrádky. Neměly sice rozměry golfových míčů, zato chutnaly jako opravdové ředkvičky, což se o většině těch z obchodu říct nedá.

Josef Koukal

Článek

O to živější interes ve mně vzbudily výpěstky italských zemědělců, které přinesly známému ze školy jeho děti. Stát totiž ve své blahovolnosti už nějaký čas obdarovává žáky vitamíny v rámci evropského dotovaného programu Ovoce a zelenina do škol.

Ten byl spuštěn před pěti lety, aby vylepšil stravovací návyky mládeže, a zdá se, že má před sebou ještě řadu plodných sezón. V posledním roce byl rozpočet projektu navýšen z 90 na 150 miliónů eur. Státy se na financování podílejí jen malou částí, skoro 90 procent je hrazeno ze společné evropské kasy.

Zahraniční produkty přeprodané přes několik firem sice co do chuti nedosahují kvalit výpěstků ze skleníku mé ženy, pro zúčastněné podnikatelské subjekty však participace na celém programu musí být pravým požehnáním.

Pozornosti mého známého neuniklo hned několik zajímavých detailů.

Ředkvičky byly vypěstovány v Itálii. Výrobce na obalu uvádí váhu 125 gramů, česká etiketa od tuzemského garanta programu obsahuje údaj „váha min. 0,33 kg“. Po převážení platí samozřejmě nižší váha uvedená výrobcem, což si ovšem ne každý spotřebitel ověří. Jaká váha dodaného zboží byla deklarována státu při prodeji, zdanění, uplatnění dotace, je úvaha zcela jiná.

Cesta zdravé svačinky k českému školákovi by se dala popsat následovně: italský zemědělec vypěstuje ředkvičku, italský velkoobchod ji prodá českému, ten ji následně přeprodá  obchodní firmě, která nakonec zeleninu dodá do školy (s vadnou etiketou). Ředkvičky putují tisíc kilometrů, kapsu si namastí několik obchodníků. A to v době, kdy už jsou na trhu české ředkvičky.

Takový program podpory zdravé výživy je třeba vysoce ocenit.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám