Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Proč je lepší mýlit se s USA než mít pravdu s Ruskem - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Petra Uhla „nadzvedl“ výrok, který připisuje Jiřině Šiklové, že je lepší se mýlit s USA než mít pravdu s Ruskem. Několikrát ho v poslední době kritizoval. Jelikož Uhl je člověk, kterého nelze podezřívat z toho, že jeho současné texty, v nichž hájí Rusko a nemilosrdně tepe USA, jsou psány na objednávku, což se o řadě tzv. přátel Ruska u nás říct nedá, má smysl s ním polemizovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Takže zde jsou zásadní důvody, proč je dle mého soudu lepší se mýlit s USA než mít pravdu s Ruskem.

1. USA se v posledních dvaceti letech jistě dopustily na mezinárodní scéně závažných chyb – ať už v podobě vojenských intervencí bez požehnání OSN, anebo v podobě neschopnosti konsolidovat politicky země, na které zaútočily. Ten, kdo sleduje americkou veřejnou debatu, ale také ví, že o všech těchto chybách se v USA důkladně a kriticky diskutuje. Rozhodně fundovaněji, než jak to činí různí čeští kritici americké politiky. Tato otevřená a pluralitní diskuse přitom má reálný vliv na chování amerických politických elit, takže prezident Obama kupříkladu odmítl některé vojenské invaze (Sýrie) a stáhl americké jednotky z Iráku. Totéž plánuje v Afghánistánu. V Rusku se o vojenských dobrodružstvích Kremlu žádná taková otevřená debata nevede, veřejnost je naopak zpracovávána masivní propagandou. I proto je lepší se názorově mýlit s USA než mít „pravdu“ s Ruskem.

2. Je pravda, že po pádu bipolárního světa podlehla neokonzervativní administrativa George W. Bushe iluzi, že se svět stal unipolárním hřištěm amerických zájmů. Zároveň je ale skutečností, že mnohé země Americe roli světového četníka samy vnucují, protože je pro ně levnější a pohodlnější schovávat se pod americkým deštníkem. Když vypukne nějaká krize, genocida či masové porušování lidských práv, nemalá část světového společenství očekává od USA, že nějak zasáhnou. Po případném americkém zásahu se vždy ale vyrojí spousta kritiků, kteří vědí, jak se vše mělo udělat jinak a lépe. Jisté je, že USA země, na které zaútočily, nekolonizují. USA nejsou v pravém slova smyslu imperiální velmoc.  O Rusku se bohužel totéž říct nedá. Vladimír Putin se vyjádřil o rozpadu Sovětského svazu jako o největší tragédii 20. století. Pokud si opravdu myslí on a s ním většina Rusů, že je to pravda, pak je stokrát lepší se mýlit s USA.

3. Jednu ruskou „pravdu“ si už Češi – po dobu 41 let – vyzkoušeli sami na sobě. Nakonec se ukázalo, že to byla jedna velká lež a mýlka. I kdyby se ukázala jako mýlka současná spolupráce s USA, je možné tvrdit s velkou mírou jistoty, že to nebude mýlka tak obrovská, jako byl komunistický režim pod ruskou kuratelou. Včetně skutečnosti, že Varšavská smlouva, která nás měla chránit, na nás v roce 1968 naopak zaútočila. Kdyby Putin a spol. netvrdili, že pád SSSR byla tragédie, možná bychom mohli věřit, že se poučili, takže jejich současné počínání není pomýlené. Jenže se, zdá se, z ničeho nepučili a nic nepochopili.

4. Ačkoliv levicoví intelektuálové po právu kritizují současný globální kapitalismus, který se z různých důvodů ve své korporátní podobě stává hrozbou pro liberální demokracii, přičemž tuto formu finanční a korporátní globalizace pohání Amerika, Rusko není žádnou alternativou. Je to politicky zkrachovalý autoritářský režim a ekonomicky obdoba ropného emirátu, v němž je vývoz surovin kontrolován mocnými oligarchiemi spojenými s Kremlem. Je stokrát lepší žít v liberální demokracii potýkající se s patologiemi globálního kapitalismu, v níž je možné svobodně diskutovat o možných změnách, než v ruském systému.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám