Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Z Bibiho je nemilosrdný jestřáb stahující Izrael do izolace - Alex Švamberk

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benjamin Netanjahu se projevil jako schopný politik s výborným odhadem. Jeho veletoč, kdy vyvolal předčasné volby, aby mohl sestavit vládu bez nepříjemných centristů, mu z větší části vyšel. Navzdory prognózám získal silný mandát, hlasovala pro něj skoro čtvrtina voličů, i když bude muset zase ustavit koalici a s částí centristů se dělit o moc. Dobrá zpráva to však není, za jeho vlády se situace na Blízkém východě nezmění.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

O schopnostech Netanjahua svědčí, že je s devíti lety ve funkci druhým nejdéle sloužícím premiérem po Ben Gurionovi a vládu se mu podařilo sestavit i v roce 2009, kdy skončil ve volbách druhý.

S lety však vzala za své nejen jeho krása - když se stal v roce 1996 nejmladším premiérem, přezdívalo se mu krásný Bibi -, ale také ochota k ústupkům. Za jeho první vlády se Izrael stáhl z většiny Hebronu a rozšířil palestinskou autonomii. Před volbami se však dokonce postavil i proti řešení palestinské otázky v podobě vzniku dvou států.

„Jakýkoliv pohyb směrem k ustavení Palestinského státu nebo záměry stáhnout se z (palestinských) území, to je jednoduše poskytnutí oblasti radikálním islámským teroristům pro útoky na Izrael,“ řekl. Na dotaz, zda to znamená, že by neumožnil za své vlády vznik samostatného palestinského státu, odpověděl jediným slovem: „Jistě“. Při návštěvě židovské osady Har Choma ve Východním Jeruzalému navíc sdělil, že bude chránit jednotu města a pokračovat v jeho výstavbě a opevňování proti jakémukoli budoucímu dělení.“

Část voličů, která se bojí radikálních Palestinců, nebo žije v domech nelegálně vybudovaných na okupovaných územích, na to slyšela.

Netanjahu však nahrál Palestincům na smeč. Jeho výroky jim dodatečně potvrdily to, co říkali vždy - že Bibi blokuje jednání, nechce vznik samostatného palestinského státu a nemíní ustat v rozšiřování osad na okupovaných palestinských územích, jejichž budování je v rozporu s mezinárodním právem.

Když pravděpodobný budoucí izraelský premiér dal najevo, že za jeho vlády palestinský stát nevznikne, bude nutně přibývat zemí, které uznávají Palestinu jako stát, a nakonec může dojít i k jednostrannému vyhlášení palestinského státu, přičemž se Izrael bude dostávat do stále větší izolace, což se ukázalo už při předvolební návštěvě Netanjahua v USA. Působí to, jako by v sobě měl mentalitu ghetta, které se samo uzavírá před světem a nechápe jeho kontext.

Větší bezpečnost, kterou se zaštiťuje, však Izraeli nezajistí. Z jeho výroků bude těžit i radikální Hamás odmítající jednání jako neplodná a další skupiny ostřelující území židovského státu z pásma Gazy. Velká ostřelování zažil Netanjahu za své vlády dvakrát v letech 2012 a 2014.

Dopad je však ještě širší a přesahuje hranice Izraele. Netanjahuova politika přilévá oleje do ohně antisemitismu, takže ve Francii přibývá útoků na Židy. Palestinskou otázku také rády zneužívají radikální muslimské organizace jako záminku opravňující jejich činy. Útočí přece na spojence sionistů, kteří okupují palestinské území a brání jejich palestinským bratřím, na které jinak z výšky kašlou, aby žili ve svém státě.

Alex Švamberk

Novinář, spisovatel, hudebník, skladatel a performer, absolvent Strojní fakulty ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako zahraniční redaktor serveru Novinky.cz. Specializuje se na válečné konflikty a oblasti Korejského poloostrova, Balkánu, ale i na Ukrajinu a Jižní Afriku. Dlouhá léta působil v médiích jako hudební recenzent, i nyní připravuje rozhovory se zahraničními umělci a píše kritiky na soudobou hudbu a nahrávky okrajových žánrů, jako je hard core, industriál a noise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám