Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Babišovi zatím každý ustoupil - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vynucené odstoupení ministryně spravedlnosti Heleny Válkové znovu rozezvučelo víceméně obehranou píseň. Jaké jsou skutečné poměry uvnitř takzvaného politického hnutí ANO a jsou skutečně tak sešněrované, jak si většina z nás asi myslí?

Josef Koukal

Článek

Správněji bychom se možná měli ptát, zda vůbec mohou být jiné. Česko už má z uplynulých let některé zkušenosti s politickými firmami typu ANO, ne však co do rozměrů. Ve srovnání s Babišem je takový Vít Bárta pouhý příštipkář.

Andrej Babiš se od ostatních politických lídrů nijak zvlášť neodlišuje svou dominancí a v podstatě ani metodami. Každý vrcholný politik má přece své poradce a milce, obsazuje funkce na ministerstvech nebo v dozorčích radách.

Nikdo ze současných předsedů stran ale nedisponuje srovnatelnými možnostmi, nesedí na čtyřiceti miliardách a nedá se o něm prohlásit, že zemi, kterou řídí, také z velké části vlastní. Nikdo další také nemá srovnatelnou moc kohokoli mediálně zničit.

Ptejme se tedy, když Babiš tohle všechno může, proč by to nedělal?

Válková si v těchto dnech skutečně postěžovala na dehonestující články v Babišem vydávaných Lidových novinách. Poukázala na to, že byla z čela resortu de facto přinucena odejít. Opět nejde o situaci, kterou by nemohla zažít v jiné straně. Zůstává ale otázka míry.

Co by se stalo, kdyby neuposlechla? Byla by odvolána? Za jakých okolností? Co bychom si o ní ještě přečetli?

Skutečnou Babišovu moc zatím nelze dost dobře měřit, protože doposud nenašel k poměřování vyzyvatele. Válková, stejně jako předtím například soudce Jan Sváček, který nedávno též hovořil o politickém tlaku na své nejmenování do čela Vrchního soudu v Praze, se vzdala sama.

K Babišovu hnutí se připojila s vědomím všeho, co to obnáší, a když zazněl pokyn vyklidit pozici, poslušně ji vyklidila.

Dokonce ani prezident Miloš Zeman nedostal příležitost „demonstrovat své pravomoci“, což mohlo být přinejmenším zajímavé.

Posílením pozic na spravedlnosti nemusí Babiš sledovat nic konkrétního. Třeba mu nejde ani o nový zákon o státním zastupitelství. Vždyť jeho návrh poprvé nestačil donést na vládu Jiří Pospíšil v červnu 2012 a od té doby přežil v budově ministerstva další tři ministry.

Dobytá mocenská bašta se může hodit kdykoli v budoucnu.

Hnutí ANO zatím nemělo ve svých řadách rebela, který by prověřil nikoli snad Babišovu sílu, ale spíše rozestup mantinelů, v nichž se hodlá pohybovat. Své impérium buduje hladce, bez známky odporu.

Z čela hnutí nemůže pochopitelně Babiše nikdo vystrnadit, ANO je jeho firma. Porazit ho mohou jedině voliči.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám