Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Gorby z krabičky a členové klubu

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

BBC v přehledu britského tisku citovala redakční článek listu Independent, v němž se píše, že situace kolem Ukrajiny a Ruska je mimořádně komplikovaná a že je třeba opět zapojit diplomacii. A že nejvhodnější postavou, která by dokázala usadit rozhádané státníky k jednacímu stolu, je Michail Gorbačov. Ihned to převzala ruská státní agentura pro práci se zahraničím Russia Today. Pozoruhodné. Ale nejdřív je na místě doplnit pár poznámek.

Tématem diskusí v evropském a americkém veřejném prostoru se v minulých dnech stala otázka, zda má Západ dodávat Ukrajincům zbraně. Na začátku stál dokument podepsaný řadou vlivných amerických činitelů včetně bývalých členů nejvyššího establishmentu.

Kladl důraz na nezbytnost zastavení konfliktu na Ukrajině, který je ohrožením evropského a světového míru a jehož původcem je Rusko. Navrhuje kombinovanou pomoc Ukrajině jak finančními nástroji, tak dodávkami obranných nesmrtonosných zbraní. Účelem má být odrazení Vladimira Putina od další eskalace. Dokument varuje, že na případné Putinovo vítězství na Ukrajině může navázat obdobný postup v Estonsku a Lotyšsku, což by byla přímá válečná výzva pro NATO.

Jako oponentura se v euroatlantickém prostoru vyrojily úvahy, že se zbraně Ukrajině dodávat nemají (přívlastek obranné a nesmrtonosné byl patrně pro větší stručnost vynechán), za druhé že ani ty obranné zbraně nelze dodat, protože by mohly rozzuřit Putina – a co my potom budeme dělat?

Do třetice list USA Today sdělil, že už v roce 2008 dostal Pentagon studii amerických vědců, kteří z pozorování usoudili, že Putin má Aspergerův syndrom, lehčí formu autismu. Ale že to přesně říct nemůžou, protože nemají možnost zkoumat Putinův mozek. Navazuje to na Angelu Merkelovou, že Putin žije v jiném světě. Lze s takovým člověkem zacházet jako se svéprávným? A dát přitom všanc existenci lidstva? Vyplývá z toho všeho, že nikoliv.

Ale když si s ním a se západními státníky v klidném místě sedne Gorbačov, kterého zná a kterému by mohl naslouchat, a pomalu, pomalu se to všechno vysvětlí, pak se možná dílo zadaří.

Proč ne, kdyby to tak skutečně dopadlo. Jenže: Independent vlastní Alexandr Lebeděv. Týž Lebeděv je jedním z vlastníků ruské opoziční Nové gazety. Spolu s Gorbačovem. Vypadá to jako self-promotion.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Může přesto jít o kremelskou sondu? Stěží. Lebeděv býval sice sovětským špiónem ve Velké Británii, tedy pochází z KGB. Ale ke Kremlu blízko nemá. Navíc se za Putinem vypravují Merkelová spolu s Françoisem Hollandem. Ti jsou dnes v klubu mocných, do něhož kdysi patřil první prezident SSSR. Zdalipak ho pozvou?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám