Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ministr, pohůnci a autocenzura

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Když ukázala kamera v nedělních Otázkách Václava Moravce ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, mračil se. Náladu se nesnažil zakrýt ani mírně nepřirozeným úsměvem, který občas nasazuje.

Funguje u vládních činitelů ve chvílích, jako byla ta pár desítek hodin po ostřelování Mariupolu, autocenzura? Musí v sobě dusit, co si myslí, a nesmějí říct, jak by se, nebýt odpovědnosti, nejraději zachovali? Nejspíše ano. Neopatrná slova mohou poškodit nejen je, ale celou zemi.

Nemusí přitom mít zvláštní představivost, aby se vcítili do stavu obyvatel běžného panelákového sídliště v Mariupolu. Město nechce mít nic společného se separatisty ani s Ruskem. Lidé ale v ulicích umírali po nevyprovokovaných zásazích novodobých kaťuší. Vlastně provokace tu byla, jak naznačil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov: Kyjev nepřistoupil na podmínky Moskvy – a jako důsledek obdržel Mariupol.

Zaorálek v televizním studiu byl prvním českým vrcholným politikem, který se k tomuto vývoji vyjádřil: „Tohle, co vidíme, to je něco, co vlastně ohrožuje bezpečnost Evropy. Týká se nás to bohužel bezprostředně. Je to blíže, než jsme byli zvyklí.“

Autocenzura byla skoro pryč. I v další větě: „Já se domnívám, že ten důvod, proč se to děje, může být bohužel i ten, že útok na Mariupol by mohl řešit základní problém propojení Krymu, Doněcké, Luhanské oblasti.“

Jinými slovy se nám ministr zahraničí v přímém přenosu pochlapil. Také tím, jak odpověděl na otázku, zda by nemělo být po bojích v Doněcku a Mariupolu dalším krokem zpřísnění protiruských sankcí: „Může to být, pokud bude pokračovat toto chování a pokud Rusko na ty výzvy nebude reagovat. Je to potom věcí Evropské rady a Rusko pak by bylo konfrontováno s důsledky toho, co se dnes děje.“ Zaorálek se zaštítil prohlášením šéfky diplomacie EU Federiky Mogherini, ale doma mu to platné nebude.

ČSSD má v březnu sjezd. Zaorálek chce obhájit křeslo místopředsedy. Autocenzura ministra se mohla znásobit opatrností straníka, že si těmito postoji v partaji ublíží. Nestalo se tak. Politicky nepružné, lidsky pochvalné.

Ministr přitom dobře ví, jaké názory k vývoji na východě jsou rozšířené v jeho straně. Bezděky, ale trefně zazněly v nedávné debatě na sociální síti od uživatele M. K. (zachovávám původní pravopis): „ČR by se měla starat o sebe a ne o Ukrajinu ani Sírii ani o jiné státy. Nejsme zázračným ostrovem a nikdy nebudeme, již párset let jsme jen pohůnci toho či onoho. Neškodila by neutralita.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Zaorálek neutrální v této věci není. Ostatní páni z vlády raději pomlčeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám