Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jakoby Evropou zase obcházelo strašidlo komunismu - Alex Švamberk

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvodní slova z Marxova komunistického manifestu jakoby nabyla na aktuálnosti. Evropou opět obchází strašidlo komunismu. Aspoň to tak vypadá z reakcí na dění v Řecku, kde má stále větší šanci vyhrát lednové předčasné volby koalice SYRIZA, odmítající podmínky záchranných půjček Řecku. Opět se spekuluje o odchodu Řecka z eurozóny a varuje se před nebezpečím nástupu ultralevice.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Do jisté míry je to pochopitelné, uskupení se nemaskuje pod žádným neutrálním nic neříkajícím názvem, SYRIZA je zkratka Koalice radikální levice. Kdo si však představuje zblblé studenty mávající Maovými rudými knížkami, by se krutě mýlil, i když u zrodu SYRIZA stálo vedle ekologů a levicových populistů i posledních pár přežívajících maoistů trockistů a eurokomunistů. Ti však v hnutí nehrají žádnou roli, jen tvrdě zleva kritizují současné vedení v čele s europoslancem Alexisem Tsiprasem.

SYRIZA na sebe poprvé upozornila v době řecké krize, kdy rázně odmítala úsporná opatření, kterými byly podmíněny záchranné půjčky Mezinárodního měnového fondu. Ale ani tehdy se nepokoušela odstranit kapitalismus, zrušit soukromé vlastnictví a nastolit vládu proletariátu. V čtyřicetibodovém programu z roku 2012, hovořila jen o znárodnění bank a zprivatizovaných státních podniků, zejména drah a pošty a o návratu bezplatné zdravotní péče. Asi nejradikálnější byl jejich utopický návrh, aby byla zdarma část dodávek elektřiny a aby se vládní budovy a církevní stavby změnily v přístřeší pro bezdomovce.

Od té doby ale SYRIZA značně ustoupila od svých požadavků. Jestliže před volbami v roce 2012, kde skončila druhá, její šéf říkal, že chce okamžitě ukončit platnost dohod s Mezinárodním měnovým fondem a EU a zrušit všechna úsporná opatření. Loni na podzim už otevřeně přiznal, že nelze plně zvrátit škrty na penzích a mzdách a mluví jen o zlepšení sociálních podmínek těch nejchudších.

Připustil též, že dohody s EU a MMF jsou nezvratné a nyní je chce jen změkčit a nezavádět další škrty. Především míní požadovat, aby se část řeckého dluhu odepsala tak, jak se to udělalo v Argentině nebo na Kypru a chce splátky podmínit růstem řecké ekonomiky. Požaduje také, aby řecké dluhopisy, jejichž výnosy kvůli nejasné situaci v zemi stoupají, což stahuje Řecko ke dnu, nakupovala přímo Evropská centrální banka, což v jiných zemích dělá. Padly také návrhy extrémně vysoké dně pro bohaté ve výši 75 procent, jen by se mělo zabránit tomu, aby řecké firmy využívaly daňových rájů.

Nyní zdůrazňuje, že potřeba bojovat s nezaměstnaností, plánuje státem garantované půjčky pro malé a střední podnikatele a chce použít peníze z EU na vytvoření nových míst, protože v Řecku je 27procnetní nezaměstnanost a mezi mladými padesátiprocentní. V tom už nachází podporu u francouzského prezidenta Francoise Hollanda.

Největší obavy finančních kruhů a investorů vyvolává nápad SYRIZA odpustit dluhy lidem, kteří nemají na jejich splácení. Tsipras se ovšem snaží získat i přízeň kapitálu. Bouřlivák brojící proti mezinárodním finančním institucím byl v Cernobbiu hostem fóra Ambrosetti, na kterém se scházejí vlivní politici s významnými finančníky a kde kdysi promlouval i Václav Klaus.

Setkal se také s papežem Františkem. Po schůzce si oba notovali, že se v mnohém shodují. Z toho jasně plyne, že k ultralevici má Tsipras hodně daleko. Podle listu The Financial Times ho úspěch v Evropských volbách dovedl k tomu, aby odložil podvratnou image a postavil se do role premiéra, na kterého Řecko čeká. A volby má šanci vyhrát a SYRIZA může sestavit i jednobarevnou vládu. Dělá pro to, co může, kandidátky otevřela i lidem z jiných stran.

Alex Švamberk

Novinář, spisovatel, hudebník, skladatel a performer, absolvent Strojní fakulty ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako zahraniční redaktor serveru Novinky.cz. Specializuje se na válečné konflikty a oblasti Korejského poloostrova, Balkánu, ale i na Ukrajinu a Jižní Afriku. Dlouhá léta působil v médiích jako hudební recenzent, i nyní připravuje rozhovory se zahraničními umělci a píše kritiky na soudobou hudbu a nahrávky okrajových žánrů, jako je hard core, industriál a noise.

Tsipras, který dokázal shodit vládu, se zatím ukázal jako obratný politik, který umí využívat situace. Možná až příliš, ovšem spíše než další reinkarnace socialismu a rozpad eurozóny hrozí, že bude sát ze zdrojů EU, sázet na populismus a upevňovat svou moc. Možná, že komunismus zůstává strašidlem, ale i výhrady levé platformy v SYRIZA, které v něm vidí apolegeta kapitalismu, ukazují, že Tsipras jeho duchy nevyvolává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám