Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Můj přítel, dobrovolná opice

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Dva dny před dnešním Putinovým poselstvím k parlamentu jsem si povídal s dlouholetým přítelem, drobným ruským podnikatelem. Každý rok líčí, jak těžké je žít, když není spojen s mafiemi ani se státními úředníky, což splývá. Letos ustaraně povídal, jak by bylo fajn, kdyby ho stát přestal dusit stále vyššími daněmi.

Ruský prezident jeho přání vyslyšel. Vyhlásil čtyřleté zmrazení daní. Kromě toho budou moci do Ruska špinavé peníze. Jen se tam musí legalizovat. Putin slíbil, že nikdo se nebude smět ani zeptat na jejich původ.

To se ale mého přítele nedotkne. Stejně jako úder státu na údajné spekulanty, kteří zavinili pád rublu. Známe je, máme na ně páky a ty páky použijeme, řekl Putin. Můj přítel by chtěl jen stabilitu. „Když se sloni perou, opice prchají na stromy,“ popsal své krédo. Opice, to je dobrovolně on sám.

Den před Putinovým projevem zveřejnil CVVM průzkum, v němž zvítězila Ruská federace v tabulce zemí, které pro ČR představují reálnou hrozbu. V případě Ruska jde o historicky nejvyšší výsledek. Co to mají naši lidé v hlavě? Vždyť ten drobný člověk na stromě chce jenom stabilitu.

Chce, ale co si přitom myslí, mi vykládal dlouho a vážně. Rusko přemístilo tisíce vojáků k ukrajinské hranici, protože Ruskou federaci mohou kdykoli přepadnout Američané. Rusko sice ostřeluje ze svého území Ukrajinu, ale to je OK. Zato když z ukrajinské půdy vlítlo pár střel do Ruska, měl Putin použít všechny ozbrojené síly – a těch panečku je! – a rozflákat celou Ukrajinu. Jak by to na jeho místě ihned udělal Stalin. Ale jinak chci mír a obchod mezi státy, podotkl můj přítel, za běžných okolností mírný a milý člověk.

Nezbláznil se. Vždyť čte jenom v rodné řeči. Nemá na to, aby vyčníval. Poslouchá tedy Putina. Ten dnes řekl, že Krym je navždy ruský, protože tam byl za dávných dob pokřtěn kníže Vladimir. Snad mu ještě nikdo nepošeptal, že Petr Veliký pobýval v Karlových Varech.

Putin řekl Rusům, i mému příteli, že Západ plánoval pro jeho zemi osud Jugoslávie, ale že Rusko to Západu, stejně jako předtím Hitlerovi, prostě zatrhlo. A že sankce nejsou vůbec kvůli tomu, jak se RF chová v ukrajinské krizi. To byla jen záminka. Rusko totiž roste tak, že ho chce Západ zadržet a ponížit. A pak přešel prezident k popisu četných problémů, které jeho země má – a ne a ne je vyřešit.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Dokud v ní budou nad občany převládat dobrovolné opice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám