Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Soudce není „obyčejný“ člověk - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Soudce Jan Sváček nebude místopředsedou Vrchního soudu v Praze a zdá se, že ho už ani žádná jiná významná funkce v rámci soudní soustavy nečeká. Dvěma posledním prezidentům neprošel coby navržený kandidát na ústavního soudce. Nyní vzdal sám soutěž o místo zástupce šéfa vrchního soudu. Proč?

Josef Koukal

Článek

Odpověď není třeba dlouho a složitě hledat. Problém není ve Sváčkově nedostatečné erudici nebo organizačních schopnostech.

Sváček má za sebou dokonce respektu hodnou kariéru. Po studiích začínal na obvodních soudech a postupně se vypracoval až na předsedu toho nejvytíženějšího v republice – Městského soudu v Praze. Výběrové řízení na místopředsedu vrchního soudu prý vyhrál s přehledem. Jenže!

Ačkoli není spojován s žádnou konkrétní korupční kauzou či jiným skandálem, jsou to právě pochybnosti okolo jeho kontaktů na různé vlivové skupiny, které mu už víckrát zkomplikovaly kariéru.

Kontakty s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou, exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem, ale i známosti s lidmi typu MUDr. „Čuně“ Bartáka zkrátka zlomily Sváčkovi vaz.

Ze strany samotného Sváčka komentář k jeho rozhodnutí stáhnout vlastní nominaci na významný post zatím nezazněl. Jde prý o gentlemanskou dohodu s předsedou vrchního soudu Jaroslavem Burešem, který má celou záležitost nejprve dojednat s ministerstvem.

Není ale těžké si domyslet, že samotný Sváček svou složitou situaci zvážil a kriticky zhodnotil.

Nároky kladené na osobnost soudce totiž nespočívají jen v odbornosti a schopnostech, ale také v celkovém obrazu, který veřejnost vnímá.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Vlastně je to docela dobrá zpráva svědčící ve prospěch soudcovského stavu. Soudce není „obyčejný“ člověk, jeho role na něj klade zcela mimořádné nároky. I kdyby za tím nic nebylo, soudce se nemůže stýkat s kdekým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám